Cum să te pregătești pentru un interviu de angajare?

Aplicați pentru un loc de muncă de câteva luni și, în sfârșit, ați primit mult așteptatul e-mail sau apelul telefonic pentru un interviu pentru postul de vis?

Nu vă faceți griji! Deși interviul provoacă foarte des teamă și incertitudine în rândul candidaților, nu există niciun motiv de îngrijorare. Cu o configurație internă potrivită, veți avea ocazia să străluciți și să vă arătați individualitatea, cunoștințele și abilitățile, precum și să cunoașteți îndeaproape compania și echipa de lucru. Iată câteva sfaturi rapide care vă vor ajuta în procesul de pregătire.

Aflați mai multe despre compania la care aplicați

Una dintre întrebările la care cel mai probabil va trebui să răspunzi este legată de motivația ta pentru a aplica pentru postul la compania aleasă. Fă-ți timp să te uiți la respectivul site și să te familiarizezi îndeaproape cu domeniul, activitățile și obiectivele companiei. Cu siguranță, în acest mod, vei face o impresie bună viitorului tău angajator dacă poți răspunde în mod specific la întrebarea „Ce te-a atras la compania noastră?”

Citiți cu atenție descrierea job-ului

Acest pas este adesea trecut cu vederea. Dacă trimiteți zeci de CV-uri, nu există nicio modalitate de a vă aminti descrierea fiecărei poziții pentru care aplicați. Dar cu siguranță îți vor pune întrebarea „De ce ai aplicat pentru acest post?”

Este puțin probabil să cuceriți intervievatorul cu răspunsul „Pentru că îmi caut un nou loc de muncă”, chiar dacă vi se pare logic. Fiți atenți la care sunt cerințele, îndatoririle și competența necesară pentru îndeplinirea postului.

Spune-mi despre tine

Dacă ți se cere să spui ceva despre tine, încearcă să subliniezi informațiile esențiale și să nu te lași distras de detalii inutile legate de viața ta personală.

Așteptați-vă ca discuția să treacă la o limbă străină

În prezent, una dintre principalele cerințe pentru procesul de muncă este cunoașterea limbilor străine. Majoritatea afișărilor de locuri de muncă indică ce limbi trebuie să vorbiți și acest lucru nu ar trebui să vă surprindă. Surpriza se poate întâmpla chiar la interviu. În timpul conversației, intervievatorul poate începe brusc să vorbească într-o limbă străină și să vă pună o întrebare în engleză, de exemplu.

Pregătește-te pentru întrebări puțin mai incomode

Fiecare candidat se pregătește pentru întrebările comune de interviu. Dar nu uitați că uneori vi se pot pune întrebări dificile. Gândește-te bine cum vei răspunde dacă ești întrebat de ce ai părăsit locul de muncă anterior (voluntar sau nu). Nu vorbi de rău despre fostul tău angajator, chiar dacă ai amintiri negative.

Fii tu însuți

Oricât de clișeu sună, încearcă să fii tu însuți în timpul unui interviu. Nu te supraestima, nu exagera, improvizează, arată-ți simțul umorului. Alege haine confortabile care se potrivesc stilului tau, dar sa fie si potrivite pentru pozitia si stilul de imbracare din companie.