Cum să tratăm iritaţiile de piele apărute din cauza măştilor de protecţie

Foarte mulți oameni poartă, în contextul măsurilor luate din cauza pandemiei de coronavirus, măști de protecție, iar iritațiile pielii de la nivelul feței sunt din ce în ce mai frecvente. Un cunoscut medic dermatolog american a prezentat câteva metode de tratament utile pentru iritațiile apărute la nivelul feței din cauza măștilor de protecție.

Dermatologul Dawn Davis de la renumita clinică Mayo din Statele Unite a explicat, într-un interviu acordat pentru MedicalXpress, cum se pot evita sau trata acest tip de iritații ale pielii faciale.

„Oamenii îşi irită pielea de pe partea de sus a nasului, din spatele urechilor şi uneori chiar şi de sub bărbie. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că măştile de protecţie sunt strâmte, ceea ce este un lucru bun, dar astfel pot împiedica circulaţia sângelui și pot cauza apariția unor vânătăi”, explică Dawn Davis.

Oxidul de zinc este recomandat de medicul dermatolog. „Aceasta este substanţa chimică hipoalergenică de culoare albă găsită în scutece. Are proprietăţi anti-inflamatorii benefice şi poate fi pus un strat subţire pe partea de sus a nasului, în spatele urechilor şi sub bărbie – în locurile unde masca se freacă de piele”, a spus Davis. Dermatologul a explicat că oxidul de zinc este ca o barieră împotriva frecării și nu afectează sau reduce eficiența măștii de protecție.

Doctorul Dawn Davis recomandă și folosirea unei loțiuni hidratante hipoalergenică după ce persoana s-a apălat pe față și s-a uscat. La fel de util este și oțetul. „Mai apoi putem înmuia un prosop în oţet şi să îl lăsam pe faţă în jur de 15 minute în locurile iritate. Punem o linguriţă de oţet alb într-un pahar sau bol mic cu apă călduţă. Apoi înmuiem un prosop pe care îl punem pe faţă. Metoda va fi foarte folositoare dacă o repetăm de două sau trei ori pe zi”, a precizat Davis.

Persoanele care suferă deja de diferite iritații ale pielii feței (acnee, rozacee sau psoriazis), suferința poate fi intensificată de purtarea măștii de protecție din cauza frecării și a transpirației abundente. Dawn Davis recomandă spălatul feței cu apă și săpun de cel puțin două ori pe zi, dar și vizita la dermatolog pentru un eventual tratament medicamentos sau a altor sfaturi utile.

Sursa foto: BBC