Cum scapi de frica de dentist: 3 recomandări care funcționează

Fiecare dintre noi avem o teamă, ba chiar mai multe persoane fac o fobie din lucrurile sau situațiile pe care le consideră periculoase și fac orice le stă în putință să le evite. La o simplă căutare pe Google, după frica de ace, a doua cea mai întâlnită fobie este odontofobia sau frica de dentist.

Fie că vrem să recunoaștem sau nu, fiecare dintre noi avem probleme dentare al căror tratament îl întârziem ani în șir pentru că ne este frică de dentist. De prevenție nici nu mai poate fi vorba! Multe dintre problemele dentare ar putea fi ușor rezolvate prin vizite de profilaxie și o igienă dentară riguroasă, dar mulți dintre noi ajungem la dentist abia atunci când nu mai putem suporta durerea sau când avem un abces dentar.

Ce este și cum apare frica de dentist?

Frica de dentist apare ca urmare a unei experiențe trecute traumatizante sau prin efectul retroactiv al unui eveniment „dramatizat” după producerea lui. Mulți evităm să trecem din nou prin situația stresantă, alții facem orice ne stă în putință să micșorăm dimensiunea problemei dentare pe care o avem, doar-doar să nu ajungem în scaunul stomatologic.

Dar durerile de dinți nu se tratează cu analgezice și, vrând-nevrând, tot suntem obligați să ajungem la medicul stomatolog in Bucuresti. Atunci când resimțim durere organismul deja este într-un stres continuu, iar asta nu ne ajută prea mult să ne învingem frica de dentist. Și, cu toate astea, trebuie să o facem!

Frica de dentist – care sunt cele mai comune simptome?

Nu prea există persoane care să meargă de drag la medicul dentist, dar asta nu înseamnă că o simplă vizită în cabinet trebuie să se transforme în dentofobie. Printre cele mai comune simptome ale dentofobiei se numără: anularea repetată a consultațiilor stomatologice, chiar dacă pacientul trece prin durere, iritabilitate, agitație, probleme cu somnul înaintea consultației, respirație sacadată, transpirații reci.

3 metode să scapi de frica de dentist

Recunoaște că ai această fobie

Dacă primul tău gând imediat după ce te-ai așezat pe scaunul stomatologic este să fugi, din cauza fricii, ar trebui să inspiri adânc și să admiți că ai această fobie. Dentofobia apare ca urmare a unor evenimente stresante din copilărie, dar și atunci când ai prea multe întrebări sau informații din surse multiple și nedocumentate.

Spune-i dentistului că suferi de această fobie

Odată ce ai intrat în cabinet este important să îi spui dentistului că ai această frică. Astfel, medicul va știi cum să discute cu tine, pentru a încerca să afle gradul tău de anxietate și îți va explica, pe înțeles, pașii tratamentului.

Nu te sfii să pui întrebări

Dacă nu ai înțeles diverse informații, nu te sfii să întrebi. Astfel, medicul îți va explica ce presupune planul de tratament, în ce constă manopera, care este durata ședinței etc.

Inhalosedarea, ideală atunci când cele 3 metode nu funcționează!

Inhalosedarea este o metodă folosită în SUA de foarte mult timp, pentru calmarea pacientului anxios înaintea procedurilor stomatologice. Metoda presupune administrarea unei cantități de protoxid de azot (denumit popular gaz ilariant) cu ajutorul unei măști speciale. Astfel, pacientul va simți un nivel de relaxare mai mare față de starea sa naturală, va putea răspunde la comenzi, nu va avea modificări de ventilație și va rămâne conștient pe tot parcursul intervenției medicale.