Cum se face cafeaua la ibric. Pașii care trebuie urmați pentru un rezultat nemaipomenit

Cea mai bună cafea la ibric este varianta ideală pentru care optează toți pasionații de cafea din lumea întreagă. Deși trăim într-o perioadă în care totul se face pe repede înainte când vine vorba de anumite tabieturi fiecare persoană își poate oferi câteva clipe de liniște pentru a se relaxa.

Cea mai bună cafea la ibric din lumea asta se face în Turcia, un adevăr care nu poate fi contrazis de nimeni. Nici cel mai performant expresor din anul 2020 nu poate înlocui o cafea la ibric. Dar pentru a prepara o cafea la ibric la fel ca în Turcia trebuie aflate câteva secrete.

Foarte importantă este alegerea cafelei folosite, calitatea acesteia fiind esențială în pregătirea cafelei la ibric. Variante sunt nenumărate însă ar fi bine de ales dintre boabele de cafea provenite din Columbia, Etiopia sau Guatemala și o gamă  variată de cafea aromatizată, 100% Arabică, cu gust de vanilie, caramel, ciocolată, Amaretto, Irish Cream, scorțișoară și multe altele.

Pentru a prepara cea mai bună cafea la ibric ai nevoie de un recipient pe măsură. Ibricul din cupru este cea mai bună alegere, deoarece este un bun conducător de căldură, este foarte rezistent și se încălzește mai repede și mai bine. Însă și un ibric din inox poate fi un înlocuitor suficient de bun.

Apoi, boabele de cafea trebuie măcinate foarte fin pentru că acest aspect va influența decisiv gustul și savoarea cafelei la ibric. În continuare vă prezentăm care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a face cea mai bună cafea la ibric:

Se toarnă apă rece în ibric și se pune pe aragaz până când apa începe să se încălzească. Se pun 2 lingurițe de cafea pentru o ceașcă. Nu amestecă deocamdată, pentru a se evita formarea de cocoloașe.

Se poate adăuga și puțin zahăr dacă persoana în cauză preferă cafeaua îndulcită, dar încă nu este cazul să se amestece. Când cafeaua începe să se depună pe fundul ibricului, iar apa s-a încălzit suficient pentru a topi zahărul, se amestecă de câteva ori și focul va fi dat la minim.

Se amestecă în continuare până încep să se formeze niște bule la marginea ibricului. Când toată marginea ibricului este înconjurat de aceste mici bule, ibricul se va îndepărta de pe foc. Ultimele două indicații trebuie repetate de maxim două ori și cafeaua la ibric este gata.

Important: Cafeaua nu trebuie lăsată să dea în clocot! Unii spun că trebuie să fiarbă, însă cafeaua turcească tradițională nu se fierbe.

Cafeaua la ibric trebuie servită împreună cu un pahar cu apă. Se bea puțină apă înainte pentru a putea savura din plin aroma cafelei. Este indicat să se aștepte 1 – 2 minute pentru a se depune zațul.