Cum se face o cușcă pentru câine

Câinele este cel mai bun prieten al omului. Chiar și persoanele care nu dețin un astfel de ”prieten” recunosc că și-ar dori, la un moment dat, să achiziționeze un exemplar.

Din nefericire multă lume conviețuiește împreună cu animalele de companie în spațiul restrâns al unui apartament. Dar sunt și foarte multe persoane care își permit să stea la casă sau vilă și au spațiu suficient pentru a asigura și animalului de companie o ”locuință pe măsură”.

Cum se face o cușcă pentru câine. Bineînțeles că înainte de a apuca sau a comanda o cușcă pentru prietenul tău cu blană trebuie să știi pe ce buget mizezi. Apoi este foarte importantă și mărimea cățelului. Astfel, în articolul de față vom evita să prezentăm niște dimensiuni precise și vom miza pe informații generale, măsurile necesare urmând să le stabilească fiecare persoană în parte în funcție de cușca pentru câine pe care și-o dorește sau de care are nevoie.

Cum se face o cușcă pentru câine. Materialul cel mai bun pentru realizarea unei cuști pentru câine este lemnul. Ca orice construcție, o cușcă pentru câine are nevoie pentru început de o podea. Acesta trebuie să fie la cel puțin o palmă deasupra solului și să fie izolată pentru ca apa să nu pătrundă în cușcă, vara să fie răcoroasă și iarna călduroasă.

Cei cu dare de mână pot investi într-o încălzire de pardoseală pentru iarnă și un sistem de aerisire pentru vară. Atenție: dacă podeaua este prea mare, ca suprafață, și pereții prea înalți câinele poate suferi de frig. Dar suprafața podelei trebuie să fie suficient de mare încât câinele să se poată întoarce ușor, în picioare, înăutru fără a se chinui. Podeaua va susține și pereții cuștii.

Pereții trebuie să fie suficient de înalți pentru ca prietenul blănos să poată sta în picioare fără a da cu capul de tavan. La fel ca și în cazul podelei, pereții trebuie izolați. Pentru o supraveghere permanentă se recomandă ca doi pereți să fie dotați cu geamuri. Astfel câinele nu va fi nevoit să iasă din cușcă pentru fiecare zgomot. Dacă plouă va putea supraveghea curtea din interior unde este uscat și cald. Totodată, nu se recomandă geamuri pe toate laturile sau pe toți pereții pentru ca patrupedul să aibă un colț unde să se simtă protejat.

Acoperișul drept nu este recomandat la o cușcă pentru câine pentru că reține apa, fiind ideal cel cu două ape deși cel cu pantă este și el unul indicat. Acoperișul trebuie să fie foarte bine izolat, iar dacă are și o ventilație sau o gaură de aerisire, vara nu va fi un calvar pentru câine. Acoperișul cuștii pentru câine poate fi placat cu membrană bituminată pentru că izolează bine și este moale. Țigla sau materialele metalice trebuie evitate pentru că prietenul cu blană se poate zgâria când se joacă sau aleargă după pisici sau păsări.

În interior este de preferat să se pună o mochetă și deasupra ei o pătură. Pentru cei cu dare de mână iată și câteva sfaturi ceva mai costisitoare: încălzire în podea; un mic vestibul; un sistem care umple bolul de apă imediat ce acesta a scăzut sub jumătate; plăcuță cu numele cățelului; un spațiu separat pentru jucăriile cățelului, etc.