Cum se face plăcinta cu mere și scorțișoară. O rețetă absolut delicioasă

Plăcinta cu mere și scorțișoară este, fără îndoială, una dintre preferatele românilor. Un desert delicios, preparat după metoda tradițională, va mulțumi și pe cel mai pretențios amator de dulce dintre cei care există.

Plăcinta cu mere și scorțișoară este și un preparat care nu necesită bani mulți și efort prea mare. În continuare vă prezentăm cum se face plăcinta cu mere și scorțișoară, una dintre cele mai simple, gustoase și delicioase prăjituri care se pot face acasă.

Ingrediente pentru plăcinta cu mere și scorțișoară

500 g făină;

200 g unt moale/untură;

100 g smântână;

1 ou;

150 g zahăr;

2 fiole zahăr vanilat;

10 g praf de copt;

1 vârf de cuțit de sare;

1, 5 kg mere;

3 linguri zahăr;

1 linguriță cu vârf scorțisoară pudră;

Cum se face plăcinta cu mere și scorțișoară

Umplutura. De obicei, umplutura pentru plăcinta cu mere și scorțișoară se face prima pentru a avea timp să se răcească suficient în timp ce se prepară aluatul. Se spală merele, apoi se dau prin răzătoare (cu sau fără coajă după preferință) și se pun la călit impreună cu 3-5 linguri de zahăr, de preferat într-un vas care nu se lipește (teflon, ceramic, etc). Scorțișoara se adaugă după aproximativ cinci minute. Umplutura se amestecă din când în când, iar când se evaporă suficient zeama se ia de pe foc și se lasă la răcit.

Aluat. Untul și zahărul se freacă într-un castron mare, apoi se adaugă oul și esența de vanilie până se va forma o pastă cremoasă. Se adaugă și smântâna și se amestecă până la omogenizare.

Pentru aluatul de plăcintă cu mere și scorțișoară se amestecă făina cu sarea și praful de copt apoi se adaugă peste pasta omogenă obținută mai devreme. Totul se amestecă cu o lingură de lemn pentru a nu se schimba gustul aluatului. Când începe să se întărească se renunță la lingură și se frământă cu mâna. Imediat după ce nu se mai lipește, aluatul pentru plăcinta cu mere și scorțișoară se împarte n două bile egale. Apoi se presară făină pe masă și se întinde una dintre bile cu făcălețul. Când a devenit suficient de întinsă pentru a acoperi suprafața tăvii alese, se ia și se așează pe fundul acesteia. După care se pune umplutura pentru plăcinta cu mere și scorțișoară.  După aceea se va întinde și cea de-a doua bilă de aluat și se va acoperi umplutura cu foaia rezultată.

Apoi tava se bagă în cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute sau până în momentul în care aluatul de la plăcinta cu mere și scorțișoară s-a copt. Se scoate din cuptor, se lasă la răcit și apoi se presară zahărul pudră (după gust), se taie și se servește.

Sursa foto: bucataras