Cum se face plata cu telefonul mobil. Avantajele plății contactless

Plata cu telefonul mobil este, încet dar sigur, o nouă modalitate de a plăti mult mai simplu și mai rapid cumpărăturile făcute. Fie că ești într-un supermarket, o frizerie sau într-o bancă.

Plata cu telefonul mobil ajută foarte mult persoanele comode, grabite sau pe cele care, dintr-un motiv sau altul, uită să-și ia cu ele portofelul sau cardul bancar. De exemplu, dacă ai ieșit la alergat este mult mai probabil să-ți uiți acasă portofelul decât telefonul. Asta nu înseamnă că dacă vrei să-ți cumperi o sticlă de apă sau un suc la finalul exercițiului fizic o să mori de sete sau o să trebuiască să rabzi până ajungi acasă. Dacă vei învăța o serie de câțiva pași simpli, poți afla cum se face plata cu telefonul mobil și ai scăpat de multe griji.

Plata cu telefonul mobil îți va permite să faci un schimb rapid de bani prin intermediul unui dispozitiv pe care îl ai mereu la îndemână – telefonul. Iată ce trebuie să faci pentru a putea efectua plata cu telefonul mobil.

Cum se face plata cu telefonul mobil

Plata cu telefonul mobil la POS este asemănătoare cu plata cu cardul, doar că folosește tehnologia NFC. Astfel, pentru a putea face astfel de plăți, ai nevoie de:

Un telefon mobil echipat cu tehnologie NFC și un cont la o bancă ce îți oferă opțiunea să faci plata cu telefonul mobil. Trebuie să instalezi aplicația băncii în care să ai salvate cardurile și să activezi opțiunea de plată cu telefonul mobil.

NFC (near field communication) este tehnologia de comunicare wireless la mică distanță care permite dispozitivelor electronice să comunce între ele și stă la baza plăților electronice cu telefonul mobil. Astfel, plasând telefonul la o distanță de mică de POS, de aproximativ doi centimetri, va avea loc un schimb rapid de date și plata va fi efectuată.

Nu te îngrijora că este o metodă nesigură de plată, deoarece este la fel de sigură ca plata cu cardul. Cea mai mare problemă pe care o poți întâmpina este să îți fie furat telefonul, iar atunci va trebui să suni rapid la bancă pentru a-ți fi blocat contul, asemănător cu situația în care cardul îți este furat.

Care sunt beneficiile plății cu telefonul mobil

Comod: Ai mereu telefonul la tine, deci nu trebuie să te îngrijorezi de portofelul uitat acasă sau că nu ai destui bani cash. Printr-o simplă apropiere de POS-ul de la casă, poți pleca acasă cu produsele cumpărate.

Sigur: Nu trebuie să-ți pui problema că ai prea mulți bani cash la tine. Informațiile cardului de credit sunt stocate în cloud, nu pe telefon, deci un hoț nu le poate fura sau accesa direct.

Rapid: Nu-ți mai pierzi timpul numărând banii necesari sau să aștepți restul, pentru că totul se face printr-o singură atingere. Poți face plăți atât în țară, cât și în străinătate, fără să mai fii nevoit să alergi după schimbatul banilor. Prin intermediul aplicației, poți transfera bani atât între cardurile proprii, cât și ale altor persoane și poți verifica instant detaliile tranzacțiilor.

Care este procedura de plată cu telefonul mobil

Plata în sine este o operațiune foarte de simplă. Va trebui să intri în aplicația băncii la secțiunea plată cu telefonul sau doar să activezi funcția NFC. Apoi procedezi la fel ca în cazul folosirii cardului:

Apropie telefonul de POS-ul contactless (acesta trebuie să fie aprins sau deblocat). După beep-ul de confirmare a plății, pe ecran îți vor apărea informații despre tranzacție.

Dacă suma va depăși, de exemplu, 100 de lei, va trebui să introduci PIN-ul în POS (se poate seta și o sumă mai mică sau mai mare).

Plata cu telefonul mobil este nu doar simplă și rapidă, ci și sigură. Dacă vrei să ieși în oraș cât mai lejer atunci nu trebuie decât să-ți instalezi pe telefon aplicația de plata cu telefonul mobil și ai scăpat de griji.

Sursa foto: adevarul