Cum se face testul pentru coronavirus. Ce este și cum se procedează

Știm cu toții că persoanele care intră în contact cu oameni infectați cu virusul COVID-19 trebuie să efectueze testele pentru depistarea coronavirusului. Același lucru trebuie să se întâmple și în cazul persoanelor care se întorc în țara din zonele infestate. Însă câți dintre voi știu ce presupune această testare?

Testarea pentru coronavirus este similară cu cea efectuată în cazul gripei. Medicii recoltează o probă care va fi verificată în laborator. Sunt recoltate în special probe de salivă și mucoasă nazală. Probele recoltate sunt apoi introduse într-un flacon steril și trimise la un laborator care are acces la kit-ul de testare.

Citește și: PSIHOLOGII EXPLICĂ. DE CE CUMPĂRĂ OAMENII BAXURI ÎNTREGI DE HÂRTIE IGIENICĂ DE FRICA CORONAVIRUSULUI?

Odată ce eșantioanele ajung în laborator, tehnicienii folosesc o procedură numită RT-PCR, care presupune un tip de reacție de polimerizare în lanț, pentru a depista prezența coronavirusului. Dacă proba conține coronavirus, materialul genetic va fi amplificat, iar aparatul va afișa un rezultat pozitiv, potrivit CNN.

Rezultatele testului sunt disponibile în aproximativ 24 de ore, din momentul în care probele ajung în laborator. În tot acest interval, pacienții se află fie în izolare la domiciliu, fie în carantină instituționalizată.

Sursa foto: realitatea