Cum se face testul pentru coronavirus

În contextul pandemiei de COVID-19 care s-a răspândit în ultimele luni pe tot globul, una dintre întrebările pe care fiecare dintre noi și-a pus-o măcar o dată este cum se face testul pentru coronavirus.

Până la ora actuală, specialiștii în domeniul medical au dezvăluit că au la dispoziție două metode de testare pentru coronavirus. Primul dintre aceste două variante este testul pentru diagnosticare moleculară (Real Time PCR). Testarea propriu-zisă în acest caz constă în recoltarea probei de la persoana suspectă de coronavirus prin exsudat nazalo-faringian care este, ulterior, prelucrată în laborator cu ajutorul unui aparat special.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) precizează ca recoltarea produselor patologice optime (exsudatul nazalo-faringian) pot avea loc la nivelul:

1.tractului  respirator  superior (exsudat nazal, exsudat faringian) folosit în cazurile ușoare sau asimptomatice. Pentru recoltare este indicată utilizarea unui tampon din fibre sintetice cu tija de plastic, deoarece alte modele de recoltare pot genera rezultate fals negative.

2.tractului respirator inferior: sputa (pentru pacienții cu tuse productivă, inducerea sputei nu este recomandată) și/sau aspirat endo-traheal sau lavaj bronhoalveolar pentru pacienții cu infecție respiratorie severă. Sputa conține material mucoid sau mucopurulent ce poate perturba eficiența testelor de detecție a acidului nucleic viral, de aceea fiind necesară lichefierea prealabilă a acestui produs patologic cu ditiotreitol (DTT).

Obținerea rezultatului acestui tip de test durează câteva ore și va stabili dacă virusul COVID-19 este sau nu prezent în organismul persoanei suspecte de infectare. În cazul în care este necesar, confirmarea se realizează prin secvențiere nucleotidică.

Cea de-a doua metodă prin care poți afla dacă ești infectat cu virusul COVID-19 este testul rapid pentru coronavirus. Rezultatul unui astfel de test se obține în aproximativ 15 minute dar nu este deloc sigur. Testul în sine constă în recoltarea unei cantități mici de sânge. Este vorba de numai câteva picături luate prin înțeparea unui deget. Acest test pentru coronavirus este simplu de făcut și de interpretat, fiind asemănător testului de sarcină. Însă acest test nu stabilește prezența virusului COVID-19 în organism, ci prezența anticorpilor, ceea ce înseamnă că precizia rezultatului este mult mai imprecisă decât în cazul testului Real Time PCR.

În acest fel, dacă pacientul suspect a fost infectat cu numai câteva zile înainte de acest tip de testare organismul său nu a început să producă anticorpi iar testul va fi negativ. Dar persoana în cauza are coronavirus! Astfel, în opinia specialiștilor, testul rapid nu poate avea valoarea unui diagnostic precis ci poate fi utilizat doar ca o metodă preliminară de triere a persoanelor suspecte de coronavirus. Și este absolut necesar să fie dublat de un test Real Time PCR.

Sursa foto: BBC