Cum se face tiramisu. Rețeta originală din Italia

Cum se face tiramisu. Rețeta originală de tiramisu, unul dintre cele mai apreciate deserturi din lume, provine din Italia. Tiramisu a apărut undeva prin secolul 17 la Siena, dar celebritatea mondială a început să și-o câștige prin anii 60. Începând de atunci, originile desertului tiramisu au început să fie disputate cu ardoare de regiunile Toscana, Piemonte, Veneto și Friuli Venezia Giulia.

Tiramisu este un ”dessert freddo” (desert rece destinat de obicei adulților) și și-a câștigat rapid popularitatea pentru că este foarte ușor de preparat, gustos, energizant și răcoritor. Rețeta originală a acestui desert care se prepară fără a utiliza focul are în componență pișcoturi, cafea, mascarpone și ouă proaspete. Iar foarte mulți adaugă și o cantitate considerabilă de vin dulce licoros Marsala sau lichior de migdale Amaretto.

Din start trebuie precizat că frișca nu are ce căuta în rețeta originală de tiramisu, la fel cum și pișcoturile trebuie însiropate cu cafea veritabilă nu cu cacao instant sau alte variante. Mascarpone trebuie să fie neapărat natural, ouăle proaspete și cafeaua să fie una tare și foarte aromată. În plus, pentru a obține o cremă de mascarpone pufoasă dar fermă, italienii separă gălbenușul de albuș, iar ultimul este bătut până se transformă în spumă.

Cum se face tiramisu. Ingrediente necesare pentru aproximativ 8-10 porții

300 grame de pișcoturi

300 grame de cafea îndulcită cu 2-3 lingurițe de zahăr

500 grame de mascarpone

100 grame de zahăr

4 ouă proaspete

1 lingură de pudră de cacao amară

Opțional: 50 ml de lichior de migdale Amaretto sau vin dulce licoros Marsala plus o jumătate de linguriță de extract de vanilie sau un pliculeț de zahăr vanilat.

Cum se face tiramisu. Rețeta originală din Italia

Pentru început se face prepară cafeaua și se pune în frigider pentru că trebuie să fie rece în momentul în care se adaugă la preparatul final. Apoi se separă gălbenușurile de albușuri. În castronelul cu gălbenușuri se adaugă 50 grame de zahăr, iar celelalte 50 de grame se păstrează pentru spuma din albușuri.

Gălbenușurile se amestecă împreună cu zahărul timp de 5 minute. Se poate adăuga și un pic de vanilie. După ce sunt bine amestecate acestea devin cremoase și abia atunci se adaugă mascarponele, în două tranșe pentru o uniformizare perfectă. Se mixează timp de câteva secunde.

Albușurile se bat separat iar când spume devine suficient de tare și densă se adaugă cele 50 de grame de zahăr și se continuă baterea spumei pentru alte 2-3 minute.

Spuma rezultată se va încorpora treptat și atent în crema de gălbenușuri cu ajutorul unui tel. Apoi cafeaua se pune într-un recipient suficient de mare pentru a fi loc pentru pișcoturi. Și crema de mascarpone într-un poș cu dui larg simplu de 2,5-3 cm (sau mai simplu o pungă cu spriț). Pe platou se pune un strat de cremă, baza desertului tiramisu. Apoi se însiropează rapid pișcoturile în cafeaua rece (doar câteva secunde pentru a evita sfărâmarea lor!). În cafea se adaugă, opțional, Marsala sau Amaretto (majoritatea aleg să pună!). Peste baza de cremă se așează primul rând de pișcoturi, după care se adaugă un nou strat de cremă și apoi încă un strat de pișcoturi și tot așa.

Un desert tiramisu ideal are două, maximum trei, straturi de pișcoturi însiropate! La final din restul de cremă se fac moțurile (aveline). Apoi se bagă la frigider timp de două ore pentru a se răci foarte bine. Exact înainte să fie servit se pudrează din belșug cu pudra de cacao neagră!