Cum se izolează subsolul și care sunt cele mai potrivite materiale?

De la reducerea costurilor asociate cu facturile la energie și până la îmbunătățirea confortului și a calității aerului, sunt foarte multe beneficii care derivă din izolarea adecvată a subsolului. Deși subsolul nu este nici ușor, nici tocmai ieftin de izolat, avantajele pe termen lung merită atât investiția, cât și efortul.

Tipuri de materiale izolatoare pentru subsol

Este bine de știut că există diferite tipuri de izolație destinate subsolului. La fel ca lemnul pentru o mansardă sau pardoseala pentru o cameră, anumite opțiuni pot fi mai bune decât altele. De asemenea, există mai multe părți ale subsolului care necesită izolare, inclusiv tavanul. Dacă tavanul se recomandă adesea să fie izolat cu vata bazaltică, celelalte componente ale subsolului pot necesita alte tipuri de materiale izolatoare.

Cel mai popular tip de izolație este fibra de sticlă, care poate fi achiziționată sub formă de șipci sau umplutură. Rolele sunt, în general, mai ușor de instalat, deoarece sunt în esență pături de izolație care au fost țesute împreună. Deși fibra de sticlă este relativ ieftină, este foarte rezistentă la deteriorările pe care le poate cauza apa și este și neinflamabilă. Totuși, din cauza condensului care poate provoca mucegai, mulți profesioniști în izolarea subsolului evită fibra de sticlă.

Adesea, profesioniștii optează pentru o spumă cu celule închise sau pentru o izolație cu spumă care se pulverizează. Spuma care se aplică prin pulverizarea cu un furtun este un amestec format din două substanțe chimice. Deși tinde să fie o opțiune foarte populară de izolare, nu vine fără anumite provocări legate de instalare. Probleme serioase de sănătate pot să apară dacă izolarea cu spumă nu este realizată corect.

Izolarea subsolului – pe cont propriu sau angajăm un profesionist?

Înainte de izolarea subsolului, trebuie să vă asigurați că acesta este în stare bună și este complet uscat. Totodată, încercați să efectuați toate reparațiile necesare, chiar dacă acest demers poate întârzia procedura izolării. Folosiți mortare, cărămizi și materiale de sigilare de calitate cât mai bună pentru a fi siguri că subsolul se află în stare excelentă pentru a fi izolat și, eventual, transformat într-un spațiu locuibil.

Dacă decideți să izolați pe cont propriu subsolul, atunci asigurați-vă că vă acoperiți gura și nasul, purtați ochelari de protecție, mănuși și cască și că faceți un duș cu apă rece după finalizarea izolării, deoarece apa rece ajută la îndepărtarea fibrelor care pot afecta pielea.

Deși majoritatea proprietarilor de case presupun că instalarea profesională a materialului izolator în subsol vine cu un preț mare, profesioniștii care se concentrează pe izolarea subsolului pot lua măsurători precise pentru a afla cantitatea necesară de materiale izolatoare, știu cum să aplice corect fiecare metodă de izolare, finalizând această sarcină mult mai repede decât o persoană care nu are aceeași experiență. Prin urmare, poate fi, totuși, mai ieftin să apelați la o echipă de profesioniști.