Cum se manifestă boala parodontală? Principalii factori de risc

Boala parodontală poate fi mai puțin importantă pentru pacient decât frumusețea dinților. Cu toate acestea, nu uitați că această patologie este principala cauză a pierderii dinților la adulți. Slăbirea și inflamația țesutului gingival este cauzată de bacteriile plăcii dentare care se acumulează constant pe suprafața dinților.

Pericolul bolii parodontale constă în faptul că pacienții, de cele mai multe ori, nu observă dezvoltarea procesului patologic, deoarece la început nu este însoțit de durere. Prin urmare, este important să cunoașteți semnele caracteristice prin care puteți înțelege că a apărut o astfel de problemă.

Boala parodontală are două stadii

Principalele patologii ale țesutului gingival la adulți sunt:

Gingivita este inflamația țesuturilor gingivale din jurul unui dinte fără a afecta suportul osos. Dacă boala este declanșată, se poate complicată cu dezvoltarea parodontitei.

Parodontita este o inflamație periculoasă, deoarece inflamația gingiilor se răspândește în țesuturile care susțin dinții. În același timp, gingiile slăbite nu sunt capabile să acopere bine dintele. Ca rezultat, se formează pungile parodontale. Acestea acumulează resturi alimentare care sunt greu de îndepărtat. Gingiile se umflă, sângerează, iar puroiul se acumulează în pungi. Dinții se slăbesc și pot cădea dacă nu sunt tratați.

Gingivita este diagnosticată cel mai frecvent la copii, adolescenți și la femeile însărcinate. Boala poate fi cronică sau acută. Este relativ simplu să faceți față unei astfel de patologii, principalul lucru este să consultați un dentist la timp.

Parodontita sau parodontoza se dezvoltă într-o măsură mai mare la populația adultă. Odată cu îmbătrânirea corpului, intensitatea proceselor metabolice scade, starea sistemului vascular se deteriorează și nutriția gingiilor este perturbată.

Principalele simptome ale patologiilor parodontale

Pentru a vă menține gingiile sănătoase, fiți atenți la semnele care indică apariția inflamației:

Sângerarea accidentală a gingiilor la spălarea dinților este considerată normală, dar sângerarea constantă este un simptom periculos. Acesta ar putea fi debutul gingivitei.

În această etapă, curățarea profesională a dinților și auto-igiena sunt suficiente.

Dacă nu luați măsuri, sângerările de la nivelul gingiilor se vor intensifica, gingiile vor deveni roșii, umflate – semne de parodontită. În faza sa acută, temperatura poate crește, puroiul poate apărea în pungile gingivale.

Numai un dentist poate pune diagnosticul de boală parodontală pe baza examinării cavității bucale și a unei radiografii.

Factori de risc

Studiile clinice arată că boala parodontală severă poate fi asociată cu genetica și cu unele patologii, cum ar fi diabetul, bolile sistemului digestiv, vasele de sânge și inima.

Riscul apariției bolilor gingivale crește în timpul sarcinii dacă nu aveți o îngrijire orală adecvată.

Alți factori de risc sunt:

Pentru a preveni dezvoltarea bolilor gingivale și pierderea dinților trebuie să vă spălați dinții zilnic, să vă echilibrați dieta și să vizitați periodic medicul dentist.