Cum se montează parchetul. O treabă ușoară dacă urmezi câțiva pași simpli

Cum se montează parchetul dacă nu ai timp să aștepți și nici banii necesari pentru a lăsa pe altcineva să facă asta pentru tine. Deși la prima vedere pare o sarcină grea, montarea parchetului se poate face extrem de simplu dacă se urmează anumiți pași.

Dacă ai ajuns în pragul finisării noii tale locuințe sau te-ai apucat de renovarea celei mai vechi, montarea parchetului este unul dintre lucrurile importante care trebuie rezolvate. În prezent, modelele de parchet aflate pe piață pot fi montate foarte ușor chiar și de niște amatori.

Cum se montează parchetul în numai câțiva pași. În primul rând trebuie procurate toate materialele și sculele necesare pentru a începe montarea parchetului.

Materiale necesare montare parchet: parchet triplustratificat, folie barieră de vapori, folie de polietilenă expandată (PEE) sau polistiren extrudat de 3mm-5mm, silicon acrilic, sau adeziv monocomponent  silanic în cazul în care se montează lipit.

Scule necesare montare parchet: riglă, distanțiere, echer, creion, pană pentru parchet, ciocan, fierăstrău electric, croșetă pentru parchet, bormașină, freză pentru parchet, pieptăne.

Tipuri montare parchet. Montajul flotant se va face prin prinderea mecanică a plăcilor cu ajutorul sistemului de îmbinare dublu click. Folia barieră de vapori se instalează între șapă și parchet. Se poate opta între folia de polietilenă expandată, un substrat de polistiren extrudat cu o grosime de3-5 mm sau un substrat din plăci din fibre lemnoase. Montajul lipit de șapă se face cu ajutorul unui adeziv special pentru parchet (adezivul monocomponent silanic este cel mai bun) care va preveni riscul pătării finisajului, va permite instalarea de suprafețe mari și nu va mai lăsa rosturi de dilatație între camere.

Cum se montează parchetul pas cu pas

Pentru montarea parchetului este foarte importantă citirea instrucțiunilor primite la pachet cu parchetul unde se regăsesc recomandările producătorului. Pasul al doilea constă în verificarea suprafeței pe care se montează parchetul, această trebuind să fie plană, stabilă, curată și uscată, umiditatea acesteia neavând voie să depășească 3%. Totodată, orice denivelare a suprafeței care sunt mai mari de 2 mm vor trebui netezite sau prelucrate după caz.

Pasul al treilea se referă strict la depozitarea și aclimatizarea parchetului. În cazul celui laminat, nu sunt necesare mai mult de 48 de ore de depozitare înaintea montării propriu-zise. În cazul parchetului triplu stratificat, situația se schimbă radical, pentru aclimatizare acesta trebuind să fie depozitat la locația unde va fi montat, în ambalajul original, cel puțin o săptămână. Atenție: pentru o ventilare corectă, pachetele de parchet se vor așeza unul lângă celălalt (niciodată unul peste altul!) într-o cameră unde temperatura aerului trebuie să fie de minim 18 grade și cea a podelei minim 15 grade, iar umiditatea nu va depăși 50-60%!

Următorul pas în montarea parchetului trebuie făcut cu mare atenție. În primul rând trebuie verificate plăcile de parchet pentru a nu avea defecte din fabricație. Parchetul trebuie întotdeauna să aibă spațiu pentru modificări inerente, acesta putând să se contracte sau să se dilate. De obicei modificările de dimensiune apar la capetele exterioare nu la îmbinările între plăci. Astfel se vor lăsa spații de dilatație perimetrale de minimum un centimetru sau se va calcula ca fiind egal cu 1,5 mm per ml instalat.

Specialiștii în montarea parchetului sunt de părere că parchetul laminat trebuie să fie montat paralel cu direcția sursei de lumină.Astfel se va măsura camera pentru stabilirea necesității reducerii lățimii pentru primul rând de plăci. Primul rând de plăci se va monta în colțul stâng al camerei, laturile lambei primului element trebuind să fie poziționate pe direcția peretelui, în timp ce laturile ulucului vor fi puse spre direcția persoanei care montează parchetul.

Pentru îmbinarea plăcilor de parchet, lambele de sus se bagă în uluc și apoi, prin apăsare, se blochează profilul. Ulterior, cu ajutorul ciocanului de cauciuc se va bloca mecanismul de îmbinare prin lovirea ușoară a paretei de sus.Ultima placă de parchet din primul rând se ajustează în funcție de spațiul disponibil rămas. Montarea rândului al doilea de parchet poate începe cu bucata de placă rămasă de la primul rând dar numai dacă aceasta are o lungime de minimum 20 de centimetri.

Atenție mare la montarea ultimei plăci de pe fiecare rând. Aceasta se montează după ce se măsoară exact porțiunea care a mai rămas de completat și după ce aceasta se taie, se ajustează, pentru a se potrivi la fix pe suprafața respectivă.

Ultimul pas pentru montarea parchetului presupune montarea plintelor la perete. Plintele vor masca distanța de dilatare sau contractare, dar și eventuale cabluri sau fire.