Cum se pot reduce costurile de iluminat pentru o curte de dimensiuni mari?

outside view of the restaurant cottage at night time

Iluminatul exterior al casei poate fi o decorare atractivă a intrării, fațadei, aleilor și grădinii. Și după lăsarea întunericului, te vei face să te simți mai în siguranță și mai încrezător. Vei obține cele mai bune rezultate atunci când planifici iluminarea exterioară a întregii proprietăți din jurul casei în același timp.

Dacă ai o grădină, asigură-te că ai în vedere: aleile, scările, copacii, paturile de flori, foișoarele sau o posibilă zonă de grătar. Veștile bune există– iluminatul modern pentru curte poate fi eficient din punct de vedere energetic și, de asemenea, durabil. Halogenii, lămpile fluorescente sau LED-urile, datorită dimensiunilor reduse, sunt ușor de combinat în diferite ansambluri. De asemenea, lămpile solare devin din ce în ce mai populare. Se pot alege dintre corpuri de iluminat drive-on rezistente care sunt amplasate în suprafață și cele care sunt echipate cu un element ascuțit conceput pentru a fi introdus în pământ.

Alege doar corpuri de iluminat potrivite pentru exterior

Atunci când alegi un corp de iluminat pentru exterior care va ilumina curtea, este necesar să verifici dacă acesta are gradul de etanșeitate corespunzător, care este marcat cu abrevierea IP (Index of Protection). Este exprimat ca un număr din două cifre și caracterizează etanșeitatea corpului de iluminat. Primul număr indică gradul de rezistență la praf și solide, al doilea la umiditate și apă.

Pentru corpurile de iluminat montate în exterior, IP-ul trebuie să fie ridicat. În grădină, corpurile de iluminat sunt expuse contactului cu praful și pământul, sunt stropite și uneori inundate cu apă, deci cele mai potrivite sunt cele cu IP 55 (protecție împotriva prafului și jeturilor de apă) sau IP 56 (protecție împotriva prafului și jeturi puternice de apă sau valuri de inundații).

Corpurile de iluminat trebuie să aibă și o clasă de protecție marcată, care caracterizează tipul de izolație electrică. Lămpile de clasa I sau II pot fi folosite în grădină (unde I înseamnă izolație mai slabă).

Iluminarea ușii de la intrare și a aleilor

Alege corpuri de iluminat care să lumineze bine scările și ușile. Principalul lucru este iluminarea de deasupra ușii. În funcție de restul lămpilor din această zonă, acestea pot avea o putere diferită, așa că merită să te gândești în prealabil la spoturile încorporate în perete.

Caracterul acestui loc va fi dat de un fascicul suplimentar de lumină de deasupra unor detalii atrăgătoare selectate: cornișe, nișe sau cutii de flori. Corpurile de iluminat selectate nu trebuie doar să se potrivească cu stilul casei, ci și să aibă un rating IP potrivit, care determină rezistența corpului de iluminat la factorii externi

Acele lampi solare amplasate pe marginea aleilor sau în gazon vor marca cursul drumului. Cu toate acestea, montate pe stâlpi, așezate pe ambele părți, vor lumina uniform aleea de sus. Nu uita să păstrezi proporțiile: cu cât aleea este mai scurtă, cu atât lămpile sunt mai mici. Corpurile de iluminat trebuie aranjate astfel încât să nu existe spații mari întunecate între ele.

Ideea nu este să luminezi întreaga grădină, ci să alegi acele părți ale acesteia care merită evidențiate cu lumină. Concentrează-ți atenția asupra celor mai frumoși copaci, a celor mai îngrijiți arbuști și a plantelor care cresc de-a lungul aleilor. Cel mai bine este să faci o schiță a întregii grădini și să setezi iluminatul în diferite combinații. Lămpile care utilizează energie solară vor funcționa în multe locuri din grădină, de aceea merită să le alegi în număr cât mai mare.