Cum se prepară borșul de cartofi cu ceafă afumată. O rețetă specială pentru gurmanzi

Cum se prepară borșul de cartofi cu ceafă afumată. O rețetă specială pentru gurmanzi. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de borș de cartofi, cu ceafă afumată (10 porții).

Ingredientele necesare pentru borș de cartofi, cu ceafă afumată:

350 grame de ceafă afumată

6-8 cartofi roz

3 morcovi

2 pătrunjei

1/2 țelină

1 roșie mare

1 ardei capia

1 ceapă

3-4 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru călit legumele

1,5 litri de borș natural

sare

piper

1 legătură de frunze de pătrunjel

Mod de preparare borș de cartofi, cu ceafă afumată:

Se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă deasupra, se adună și se aruncă.

Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește la foc mic, în ulei suficient, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie și să devină dulce. Se spală roșia, se taie mărunt și se călește peste ceapă.

Ardeiul capia se spală, se curăță de semințe și cotor, se taie julienne și se călește și el peste ceapă și roșie. Se lasă legumele la foc mic, la călit înăbușit, până ce se înmoaie ardeiul capia. Ceafa afumată se spală, se feliază subțire și se pune la fiert în oală.

Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, în oală. Se adaugă în oală și legumele călite si se mai lasă la fiert încă două-trei clocote, până ce cartofii sunt aproape fierți. Se alege, se spală și se taie mărunt frunzele de pătrunjel.

Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă borșul, pentru încă două clocote și se condimentează cu sare și piper, după care se oprește focul de la aragaz, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și se lasă ”să se odihnească” încă 10-15 minute. După acest interval de timp, borșul se poate servi, cu ceapă roșie, sau cu ardei iuți, proaspeți, sau murați.

Sursă rețetă și foto: bucătăraș.ro