Cum se prepară ciorba cu gulie, afumătură și smântână. O rețetă delicioasă și gustoasă

Cum se prepară ciorba cu gulie, afumătură și smântână. Gulia mi-a tras cu ochiul prospătă și de un verde crud. I-am dat rolul principal într-o ciorbiță cu afumătură de casă, tot proaspăt preparată.

Ingrediente necesare pentru ciorbă cu gulie, afumătură și smântână:

1 gulie mare
1 cartof mare
1 ceapă galbenă
2 morcovi cruzi
1 bucată mare de os garf afumat de porc
1 pahar de smântână sau iaurt grecesc
1 lămâie -zeamă/ opțional
sare
piper
pătrunjel verde
Găluște : 3 ouă 4- 5 linguri făină albă, sare.

Mod de preparare ciorbă cu gulie, afumătura și smântână:

Curățați și spălați legumele. Osul se spală cu apă călduță. Nu trebuie opărit dacă este proaspăt afumat. Eventual porționați osul garf dacă este prea mare și nu va încape bine în oală. Oasele afumate se opăresc cu apă fierbinte dacă sunt prea afumate, prea vechi sau prea sărate.

Puneți afumătura la fiert. Sare veți aduga la sfârșit dacă mai este necesar.Tocați mărunt ceapă. Tăiați cuburi , morcovii și cartoful. Gulia se taie bețișoare. Inițial am dorit să călesc legumele , dar acestea se vor prepara rapid fiin crude. Ceapă prăjită ar fi încărcat prea mult ciorbă și ar fi dăunat digestiei. Asta ținând cont că avem deja afumătura

Se adugă legumele la fiert. Tijele și frunzele guliei nu se aruncă -sunt o mare sursă de vitamine. Tăiați mărunt și frunzele verzi+ tijele guliei și le puneți la fiert în zeamă. Se încearcă după 20 minute dacă sunt pătrunse legumele.

Se adaugă în ciorbă ,găluște preparate din ouăle bătute spumă , sare și făină albă. Gustați și sărați dacă mai este nevoie . Adugați pătrunjel verde. Piperați și acriți dacă doriți cu zeamă de lămâie. La servire adugați smântână sau iaurt grecesc după preferință.

Sursă rețetă ș foto: bucătăraș.ro