Cum se prepară ciorba de potroace. O alegere indicată după niște sărbători îmbelșugate

Se știe faptul că Moldova are una dintre cele mai bogate și gustoase bucătării ale țării noastre. Printre ele se numără și ciorba de potroace, specifică acestei zone. De obicei, ciorba de potroace moldovenească se face pentru ospățul de după nuntă, dar mai poate fi făcută și după sărbătorile nașterii Domnului, la cumpăna dintre ani.

Principalul ingredient al acestei ciorbe este zeama de varză acră, care este cunoscută în popor ca un bun ingredient după beție, de aceea se servește ciorba de potroace după nuntă sau după petreceri mai importante.

Ingrediente necesare pentru ciorba de potroace moldovenească:

– 1-1,5 kg de măruntaie și bucăți de carne de pui

– 1 morcov

– 1 pătrunjel rădăcină

– 1 păstârnac rădăcină

– 1 fir de praz

– 1 țelină mică

– 1 ardei roșu

– 200 g roșii în bulion sau 2-3 linguri de pastă de tomate

– 500-700 ml zeamă de varză acră

– 1 ceașcă orez

– 1 legătură leuștean

Mod de preparare ciorbă de potroace moldovenească:

Deși se poate face și cu carne de miel, oaie sau porc, este de preferat ca ciorba de potroace să se facă cu pui, curcan, găină sau rață. Se folosesc măruntaiele (inimă, pipote), aripile și alte bucăți cu oase ale păsării.

Se secționează inimile, se curăță de cheagurile de sânge și se lasă în apă rece să iasă tot sângele rămas. Apoi se opăresc măruntaiele și toate celelalte bucăți de carne după ce se spală și se pun la fiert în 4-5 litri de apă rece.

Se curăță de spumă dacă este cazul când începe să clocotească. Se pun apoi legumele rădăcinoase primele, inclusiv prazul, iar mai târziu se pune și ardeiul. Se lasă pe foc în jur de jumătate de oră și după se adaugă orezul spălat și scurs bine.

Se lasă câteva clocote și se adaugă și roșiile sau sucul de roșii făcut în casă sau bulionul. Se lasă cam un sfert de oră la fiert și se pune peste și zeama de varză. Aceasta trebuie să fie fierbinte și se strecoară înainte de a fi pusă în ciorbă. Se pune treptat, după gust.

Dacă a scăzut prea mult din apă, se poate completa, dar cu apă fiartă în prealabil. Se lasă să fiarbă cu zeama de varză încă 10 minute. Se stinge focul, se adaugă leușteanul tocat mărunt, se pune capacul și se servește caldă. Poftă bună!

Sursa reteta si foto: clickpoftabuna.ro