marți, mai 12, 2020
Rss
Advertisement
  • Mondonews
  • Stiri
    • Politica
    • Economie
    • Externe
    • Social
    • Coronavirus
  • Administratie
  • Sport
  • Life
    • Imobiliare
    • Auto
    • Turism
    • It/Stiinta
    • Horoscop
  • Meteo
  • Sanatate
  • Top 10 Mondo
  • Statistici Covid 19
  • Contact
Nici un rezultat
Vezi toate rezultatele
  • Mondonews
  • Stiri
    • Politica
    • Economie
    • Externe
    • Social
    • Coronavirus
  • Administratie
  • Sport
  • Life
    • Imobiliare
    • Auto
    • Turism
    • It/Stiinta
    • Horoscop
  • Meteo
  • Sanatate
  • Top 10 Mondo
  • Statistici Covid 19
  • Contact
Nici un rezultat
Vezi toate rezultatele
Nici un rezultat
Vezi toate rezultatele
Acasa Homepage

Cum se prepară mâncarea de gâscă cu castraveți murați. O rețetă apetisantă

Vlad Economu de Vlad Economu
martie 22, 2019
2 Minute durata de citit
86
0
reteta culinara, mancare gasca, castraveti murati, ingrediente, mod preparare
87
SHARES
434
VIZUALIZARI
Share on FacebookShare on Twitter

Rătăcesc, încă, prin ținutul Neamțului. Mi-s dragi locurile astea, de care nu m-aș depărta prea lesne (măcar cu gândul să mai fiu acolo, măcar din cămările unde depozitez mărturiile olfactive ale bucatelor din Moldova mea natală).

De acolo, mai eliberez, când și când, câte o poveste, câte o rețetă, câte o aromă!). Îmi amintesc o după-amiază care s-ar fi cuvenit sa fie tihnită… o după-amiază la hanul Mariei Bodron.

Când pornisem spre locurile acelea, un mai vechi cunoscut a inceput sa-mi povestească despre ziua în care un grup de scriitori, tineri si vulcanici, care fuseseră prin satele megieșe să… citească poezii la caminul cultural, ajunsesera la “Coana Maria” (cum ii spunea Sadoveanu), cu cateva gaste, primite plocon. Gastele – cu gatul rasucit, dar cu penajul intact. Au rugat-o pe hangita sa le gateasca si ea nu s-a lasat rugata de doua ori. Numai ca nu-i asa simplu sa jumulesti gastele, sa le oparesti, sa le frigi. Iar scriitorii erau “lupi tineri si flamanzi”. Povestea spune ca unul dintre ei, cand a vazut pasarile curatate, a cerut sa se friga ficatii, i-a mancat fierbinti si pe ascuns, dupa care a plecat sa… scrie un vers. Si-n vremea asta ceilalti dadeau ocol bardacii de vin, tot strigand la “Coana Maria” sa faca si ea cumva, sa se friga mai iute gastele cu pricina. Acum, la han nu mai este tanti Maria, dar scriitorii – “lupi” tineri sau batrani – inca mai dau tarcoale locului. Valerica Juganaru, urmasa (intr-ale ospetiei) a hangitei de demult, ma imbie si pe mine cu paine proaspata si o poveste. Reteta, in schimb, am cules-o din sat, de la Vanatorii Neamtului.

Gâscă cu castraveți murați!

Carnea de gasca… sa tot fie vreo 800 de grame. Mai ai trebuinta de o ceapa, 100 ml untdelemn, o lingura de faina, o lingura de bulion, 7-8 castraveti murati – murati, se-ntelege, nu din cei pusi la otet! Apoi: usturoi, marar, sare.

Carnea, portionata, se rumeneste in jumatate din cantitatea de ulei, dimpreuna cu doi catei de usturoi (lasati intregi, in coaja). Si tot acolo se pune ceapa, taiata marunt, lansand-o pana incepe „a stecli”. Inainte de a prinde rumeneala aceasta din urma, se stinge cu doua linguri de apa calda si se pune capacul, sa fiarba inabusit. Se adauga, din cand in cand, apa calda sau, mai bine, supa de carne. Separat, intr-o craticioara, vom face sosul. Rumenit faina in restul de ulei, stingem cu apa in care s-a dizolvat bulionul si mai adaugam, la nevoie, putin cate putin, supa de carne. Turnamm sosul peste carne.

Castravetii se curata de coaja si seminte, se taie pe lung, se oparesc si se pun in mancare. Se continua fierberea 10 minute si, inainte de a trage de pe foc, se presara marar tocat foarte marunt.

Sursa rețetă și foto: Antena Satelor / Simona Lazăr

loading...
Articolul Anterior

O vedetă din Game of Thrones a fost la un pas de moarte și a necesitat 2 operații pe creier! Foto în articol

Urmatorul Articol

Un lider UDMR a murit într-un teribil accident de circulație

Similare

Rețeta originală de mici, descoperită într-o scrisoare veche de o sută de ani
Retete culinare

Rețeta originală de mici, descoperită într-o scrisoare veche de o sută de ani

mai 1, 2020
SEMNIFICATIA BUCATELOR de PASTE, PASTE, SARBATOARE, INVIERE, MASA DE PASTE, CE CONTINE MASA DE PASTE, MIEL, OUA, COZONAC, PASCA, SEMNIFICATII, BUCATE, OUA ROSII
Retete culinare

Semnificația bucatelor de Paște: Mielul, ouăle roșii, cozonacul și pasca

aprilie 16, 2020
romania, coronavirus, date oficiale, linie verde, un caz confirmat, carantina, izolare, coronavirus romania
breaking news

Live text: Epidemie coronavirus. UE îşi cere scuze Italiei pentru că a făcut prea puţin la declanşarea pandemiei! Ce se mai întâmplă la nivel global

aprilie 16, 2020

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Mondonews
  • Stiri
  • Administratie
  • Sport
  • Life
  • Meteo
  • Sanatate
  • Top 10 Mondo
  • Statistici Covid 19
  • Contact
Servicii SEO Bucuresti, profesionale © adfel.ro

© 2020 Mondonews - Toate drepturile rezervate

Nici un rezultat
Vezi toate rezultatele
  • Mondonews
  • Stiri
    • Politica
    • Economie
    • Externe
    • Social
    • Coronavirus
  • Administratie
  • Sport
  • Life
    • Imobiliare
    • Auto
    • Turism
    • It/Stiinta
    • Horoscop
  • Meteo
  • Sanatate
  • Top 10 Mondo
  • Statistici Covid 19
  • Contact

© 2020 Mondonews - Toate drepturile rezervate

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In