Cum se prepară mâncarea de gâscă cu castraveți murați. O rețetă apetisantă

Rătăcesc, încă, prin ținutul Neamțului. Mi-s dragi locurile astea, de care nu m-aș depărta prea lesne (măcar cu gândul să mai fiu acolo, măcar din cămările unde depozitez mărturiile olfactive ale bucatelor din Moldova mea natală).

De acolo, mai eliberez, când și când, câte o poveste, câte o rețetă, câte o aromă!). Îmi amintesc o după-amiază care s-ar fi cuvenit sa fie tihnită… o după-amiază la hanul Mariei Bodron.

Când pornisem spre locurile acelea, un mai vechi cunoscut a inceput sa-mi povestească despre ziua în care un grup de scriitori, tineri si vulcanici, care fuseseră prin satele megieșe să… citească poezii la caminul cultural, ajunsesera la “Coana Maria” (cum ii spunea Sadoveanu), cu cateva gaste, primite plocon. Gastele – cu gatul rasucit, dar cu penajul intact. Au rugat-o pe hangita sa le gateasca si ea nu s-a lasat rugata de doua ori. Numai ca nu-i asa simplu sa jumulesti gastele, sa le oparesti, sa le frigi. Iar scriitorii erau “lupi tineri si flamanzi”. Povestea spune ca unul dintre ei, cand a vazut pasarile curatate, a cerut sa se friga ficatii, i-a mancat fierbinti si pe ascuns, dupa care a plecat sa… scrie un vers. Si-n vremea asta ceilalti dadeau ocol bardacii de vin, tot strigand la “Coana Maria” sa faca si ea cumva, sa se friga mai iute gastele cu pricina. Acum, la han nu mai este tanti Maria, dar scriitorii – “lupi” tineri sau batrani – inca mai dau tarcoale locului. Valerica Juganaru, urmasa (intr-ale ospetiei) a hangitei de demult, ma imbie si pe mine cu paine proaspata si o poveste. Reteta, in schimb, am cules-o din sat, de la Vanatorii Neamtului.

Gâscă cu castraveți murați!

Carnea de gasca… sa tot fie vreo 800 de grame. Mai ai trebuinta de o ceapa, 100 ml untdelemn, o lingura de faina, o lingura de bulion, 7-8 castraveti murati – murati, se-ntelege, nu din cei pusi la otet! Apoi: usturoi, marar, sare.

Carnea, portionata, se rumeneste in jumatate din cantitatea de ulei, dimpreuna cu doi catei de usturoi (lasati intregi, in coaja). Si tot acolo se pune ceapa, taiata marunt, lansand-o pana incepe „a stecli”. Inainte de a prinde rumeneala aceasta din urma, se stinge cu doua linguri de apa calda si se pune capacul, sa fiarba inabusit. Se adauga, din cand in cand, apa calda sau, mai bine, supa de carne. Separat, intr-o craticioara, vom face sosul. Rumenit faina in restul de ulei, stingem cu apa in care s-a dizolvat bulionul si mai adaugam, la nevoie, putin cate putin, supa de carne. Turnamm sosul peste carne.

Castravetii se curata de coaja si seminte, se taie pe lung, se oparesc si se pun in mancare. Se continua fierberea 10 minute si, inainte de a trage de pe foc, se presara marar tocat foarte marunt.

Sursa rețetă și foto: Antena Satelor / Simona Lazăr