Cum se prepară mucenicii moldovenești cu miere și nucă

Cum se prepară mucenicii moldovenești cu miere și nucă. Stim ca, in ultimii ani, este la moda ca mucenicii sa fie cumparati direct de pe rafturile magazinelor, dar parca mai gustosi sunt cei preparati in casa nu-i asa?

Ingrediente:

800 gr faina

250 gr de zahar

10 gr de droj. uscata

130 ml lapte cald

130 ml apa calda

100 ml de ulei

2 oua

un praf de sare

Sirop:

250 ml de apa

3 linguri de zahar

1 lingura de esenta de rom

Ptr uns:

miere

Decor:

nuca

Mod de preparare:

Intr-un castron am amestecat apa calda cu o lingurita de zahar si drojdiuta.Turnam intr-un bol laptele,1 ou,150 gr zahar,praful de sare si uleiul si omogenizam bine ingredientele.Adaugam drojdiuta si faina si framantam aluatul bine pana peretii bolului raman curati.

Lasam aluatul la crescut 30-40 de minute intr-un loc calduros,eu l-am pus pe calorifer.Pana creste aluatul, facem siropul: punem la fiert apa cu zaharul si lasam sa fiarba cateva minute, oprim focul si adaugam esenta de rom.

Cand aluatul a crescut se framanta putin si se formeaza bile (mai mici sau mai mari, in functie de preferinte), care se intind in bastonase din care vom forma 8-uri. Se pun mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa sa creasca 20 de minute. Se ung cu ou si se dau la cuptor la foc mediu. Sunt gata cand capata o culoare aurie.

Dupa ce s-au facut mucenicii, ii lasam sa se raceasca putin si ii trecem prin siropul de zahar pe care l-am pus intr-un bol, dupa aceea ii ungem cu miere si presaram nuca macinata.

Sursă rețetă și foto: bucătăraș.ro