Cum se prepară smântâna afumată cu chipsuri de legume

Cum se prepară smântâna afumata cu chipsuri de legume. Folosind numai ingrediente locale, de sezon, dar şi tehnici inovatoare, puteţi să le să o preparati oricând în bucătăria de acasă.

Ingrediente necesare pentru smântâna afumata cu chipsuri de legume (4 porţii):

Pentru chipsuri

100 g piure de cartofi

1 rădăcină țelină

1 păstârnac

1 sfeclă

2 cartofi violet

2 cartofi roz

4 căței mari de usturoi

1 morcov

6 frunze varză kale

50 ml lapte

ulei, pentru prăjit

Pentru smântâna afumată

200 g smântână fermentată, 30-35% grăsime

fân uscat, pentru afumat

sare, după gust

Pentru uleiul aromatizat

40 ml ulei

2 fire ceapă verde

Mod de preparare smântâna afumata cu chipsuri de legume:

Mixezi în blender uleiul și ceapa verde, apoi dai amestecul la frigider peste noapte. A doua zi, îl strecori printr-un tifon și obții uleiul aromatizat. Din piureul de cartofi întinzi cu o spatulă un strat subțire, de un milimetru, într-o tavă cu hârtie de copt, apoi o dai la cuptor, la 80 °C, 2 ore. După ce s-a răcit, rupi pelicula de piure în mici chipsuri.

Cureți, speli și feliezi foarte subțire cartofii violet și roz, țelina, păstârnacul și morcovul. Le prăjești în baie de ulei, până se rumenesc, având grijă ca uleiul să nu fie foarte încins. Le scoți pe șervețele de hârtie.

Tai felii subțiri usturoiul, îl lași 5 minute în lapte dulce, apoi îl prăjești în baie de ulei, la foc mic, până devine crocant. Cureți varza kale de tulpini și prăjești doar frunzele în baie de ulei, până obții chipsuri casante. Pui smântâna într-un castron de inox. Așezi castronul într-o tavă, iar în jurul lui pui fân. Dai foc fânului și îl lași să ardă mocnit. Acoperi tava cu folie de aluminiu și lași smântâna să se afume 15 minute.

Scoți folia de aluminiu, îndepărtezi fânul ars și adaugi un nou strat de fân uscat în jurul castronului cu smântână. Repeți operația de afumare. Într-o farfurie adâncă, așezi un strat de smântână afumată, asezonată cu sare, după gust, pui uleiul de ceapă verde și ornezi cu chipsuri crocante din legume.

Sursa reteta si foto: clickpoftabuna.ro