Cum se prepară tocănița de vită cu cartofi. Este o mâncare simplă, lângă care nu trebuie să stai pe tot parcursul procesului de gătire. Ai nevoie de ingrediente pe care deja le ai acasă și este o idee minunată de prânz. Dacă o servești alături de o mămăliguță, cu siguranță va fi un succes.
Ingrediente necesare pentru tocănița de vită cu cartofi (6-8 porţii):
1 kg carne de vită
1 ceaşcă mică ulei sau 2 linguri de untură
6-8 cepe mijlocii
2-4 ardei graşi, verzi sau roşii
2-3 roşii mari sau 2 linguri de bulion
4-5 cartofi mijlocii
1 foaie de dafin
mărar şi pătrunjel
2 căni apă caldă
sare
piper boabe
frunze de pătrunjel
Mod de preparare tocănița de vită cu cartofi:
Spală carnea cu apă călduţă, tai-o bucăţi potrivit de mari (foloseşte mai ales carne cu os) şi rumeneşte-o în uleiul (sau untură) încins. Când s-a pătruns, scoate-o într-un vas şi las-o acoperită până pregăteşti legumele.
Curăţă ceapa, tai-o în două şi las-o în apă rece 5-10 minute, după care toac-o peştişori şi căleşte-o în grăsimea în care s-a prăjit carnea. Este bine ca grăsimea să fie trecută într-un vas curat. Toarnă o cană cu apă caldă şi lasă ceapa să se călească la foc potrivit, cu vasul acoperit, 15 minute.
Adaugă ardeii graşi tăiaţi rondele, roşiile decojite (sau 2 linguri de bulion) şi tocate fin. Pune carnea peste legume, adaugă o cană cu apă caldă şi continuă fierberea o jumătate de oră, la foc mic. Sărează, după gust, pune foaia de dafin şi boabele de piper şi mai lasă 5 minute. Curăţă cartofii, spală-i, taie-i felii mari şi fierbe-i separat, apoi răstoarnă-i fără apă peste tocăniţă.Serveşte tocăniţa decorată cu verdeaţă tocată, după preferinţă,lângă o mămăligă caldă.
Sursa rețetă și foto: „Reţete tradiţionale româneşti“ de Maria Cristea-Şoimu apărută în „Biblioteca Adevărul“.