Cum vrea Guvernul Orban să decapiteze conducerea ASF cu ajutorul Parlamentului

Deputatul PNL Laurențiu Leoreanu a depus la Camera Deputaților un proiect prin care Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) e obligat să prezinte anual Parlamentului un raport de activitate, iar în cazul în care e respins de Legislativ atunci conducerea instituției să fie demisă.

Potrivit liberalului, principalul rol al ASF este acela de a garanta stabilitatea pieţelor financiare non-bancare şi apărarea drepturilor asiguraţilor, iar, în acest context, numirea şi activitatea membrilor Consiliului ASF trebuie să dovedească „cel mai înalt nivel de profesionalism”.

„De-a lungul timpului nu au lipsit acuzațiile de politizare la adresa Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), iar profesionalismul membrilor a fost deseori contestat. De aceea, în contextul în care principalul rol al ASF este acela de a asigura stabilitatea piețelor financiare non-bancare și apărarea drepturilor asiguraților, numirea și activitatea membrilor Consiliului ASF trebuie să dovedească cel mai înalt nivel de profesionalism. În acest cadru, am depus un proiect de lege care își propune să facă din ASF o instituție mai responsabilă și profesionistă”, a afirmat Laurențiu Leoreanu, printr-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Astfel, inițiativa legislativă impune Consiliului ASF, forul de conducere al instituției, obligația de a prezenta Parlamentului, anual, un raport de activitate, măsură menită pentru a aduce un plus de transparență decizională în activitatea ASF. În plus, în cazul în care raportul este respins de Parlament, conducerea ASF este automat demisă, în bloc, ca formă de asumare a eșecului de management.

Totodată, propunerea legislativă impune studii superioare de specialitate, în domeniul financiar, pentru membrii Consiliului ASF, potrivit sursei citate. Proiectul de lege își propune nu doar să consolideze credibilitatea, prestigiul și imaginea instituției, dar și „să transforme ASF într-un organism transparent, să îi eficienteze activitatea și să devină un garant al funcționării eficiente a sistemului de pensii private, precum și un scut ce protejează investitorii de practici neloiale și abuzive”, conchide sursa menționată.

Sursa foto: adevarul