Curs valutar. Euro nu se oprește. Continuă să crească și atinge un nou maxim istoric

Potrivit cursului valutar anunțat, vineri, de Banca Națională a României, un euro este cotat vineri la 4,6782 lei/unitate, în creștere cu 0,04 %. Și dolarul s-a apreciat azi cu 0,03% și a ajuns la valoarea de 4,0586 lei/unitate.

În schimb, francul elvețian a scăzut de la 4,1537 lei/unitate, cotație la care se află joi, la 4,1309 lei/unitate. Lira sterlină încheie săptămâna în creștere. Dacă joi valora 5,1724 lei/unitate, vineri este 5,1833 lei/unitate. Gramul de aur s-a scumpit și este cotat vineri de BNR la 168,7340 lei/gram.

De ce euro atinge maximul istoric în fiecare zi

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), a explicat, joi, pentru Mediafax, motivele pentru care cursul valutar pentru euro a atins maxime istorice. Potrivit acestuia, principala cauză o reprezintă măsurile fiscale intrate în vigoare la 1 ianuarie, care schimbă datele pe piață valutară și interbancară.

“Am avut, în ultima perioadă a anului trecut, o anumită stabilitate a cursului, cu variații de 1%, maximum, între 4,62 și 4,67. Această stabilitate a fost că urmare a unor indicatori fundamentali îmbunătățiți, cum ar fi rata inflației. De asemenea, am avut o anumită stabilitate, în privința variației dobânzilor pe piețele interbancare, vorbim de ROBOR, inclusiv de o marjă pozitivă, comparativ cu alte zone.

De la 1 ianuarie, am avut noi măsuri care au intrat în vigoare, care schimbă datele pe cele două piețe, atât piață valutară, cât și cea interbancară, cu ROBOR, pentru că cele două piețe sunt strâns corelate. Vedem variații pe ambele piețe acum – se caută noi niveluri de echilibre, în funcție de cererea și oferta existente în piață, în noul context dat. În aceste condiții de maximă incertitudine, rolul Băncii Naționale este de a încerca să atenueze eventualele mișcări excesive care pot apărea pe cele două piețe. Această este funcția Băncii Naționale”, a explicat Dan Suciu.

Sursă foto: adevărul