Curtea Constitutionala a respins sesizarea lui Basescu privind Legea energiei regenerabile

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, miercuri, sesizarea presedintelui Traian Basescu privind Legea energiei regenerabile, decizia fiind luata in unanimitate.

Judecatorii CCR au considerat ca sesizarea presedintelui este inadmisibila, aratand ca, chiar daca nu s-au facut notificari catre Comisia Europeana, lipsa lor nu are efecte in plan intern. Traian Basescu avertiza ca Bruxellesul nu a fost notificat in legatura cu schimbarile aduse de proiectul de lege care aproba Ordonanta de Urgenta de modificare a schemei de ajutor de stat in domeniul producerii energiei din surse regenerabile.

“Legea a fost promulgata dupa ce Curtea a fost sesizata , este o situatie inedita. nu am mai avut astfel de situatii. Acolo am fost sesizati pentru un control prealabil, a priori. Legea s-a promulgat deja. Vom vedea ce solutii vom gasi in cauza asta”, a declarat miercuri dimineata presedintele CCR, Augustin Zegrean.

Afla aici detalii despre Legea pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie

Este pentru prima data cand este depusa la CCR o sesizare de neconstitutionalitate pe o lege care a fost deja promulgata.

Seful statului a sesizat Curtea Constitutionala la sfarsitul lui februarie dupa ce ordonanta emisa de Guvern privind energia s-a intors la Cotroceni in aceeasi forma in care fusese trimisa la reexaminare. Traian Basescu a invocat ca argument faptul ca Guvernul nu a notificat Bruxelles-ul si a incalcat astfel si Constitutia care prevede ca „Parlamentul, presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.

Foto: Ziua News