Curtea Constituțională a respins sesizările Opoziției și Înaltei Curți pe Statutul magistraților

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, marți, că neîntemeiate sesizările PNL și Înaltei Curți de Casație și Justiție asupra modificărilor aduse la Statutul judecătorilor și procurorilor, au precizat surse din CCR, notează Agerpres.

PNL a depus pe 24 mai, la CCR, sesizarea de neconstituționalitate asupra modificărilor aduse Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor. Documentul este semnat de deputații PNL și USR. “În urma reexaminarii inițiativei legislative, ca urmare a pronunțării Deciziei Curții nr. 252/2018, am sesizat CCR cu neconstituționalitatea a șase dintre textele normative astfel adoptate.

Sesizarea vine după ce coaliția PSD – ALDE a impus soluții legislative de o calitate foarte scăzută, la minime istorice, unele dintre norme depășind și limitele reexaminarii și, de asemenea, fiind neclare, impredictibile pentru o viitoare aplicare. Astfel, patru texte normative au fost modificate cu depășirea limitelor legale ale reexaminarii, dispozițiile criticate nu au făcut obiectul controlului de constituționalitate, iar completarea acestora nu reprezenta o corelare legislativă și nici nu se regăseau într-o legătură indisolubilă cu dispozițiile declarate neconstituționale”, se arată în sesizarea PNL.

Citește și: LOVITURĂ GREA PENTRU IOHANNIS! CCR A RESPINS SESIZAREA PRIVIND LEGEA REFERENDUMULUI

Liberalii menționează că articolul 3 alineatul (12) din Legea nr. 303/2004 – “procurorii numiți de președintele României se bucură de stabilitate” – excede deciziei CCR, dispozițiile art. 3 nu au făcut obiectul controlului de constituționalitate, iar completarea acestuia nu reprezintă o corelare legislativă și nici nu se regăsește într-o legătură indisolubilă cu dispozițiile declarate neconstituționale.

Tot pe 24 mai, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis sesizarea Curții Constituționale cu privire la modificările aduse legii privind Statutul judecătorilor și procurorilor. Instanța supremă precizează în documentul transmis CCR că s-a decis sesizarea Curții cu privire la neconstituționalitatea articolului I punctul 151 cu referire la articolul 96 alineatul 3 și 4 din Legea 303/2004 în raport cu articolul 147 alineatul 2 din Constituție, precum și în raport cu articolul 1 alineatul 5 din Constituție în componentă să referitoare la calitatea legii.

Sursă menționată arată că în cuprinsul dispozițiilor articolului 96 alineatul (3) litera a), în formă modificată, legiuitorul se referă la “încălcarea evidență a dispozițiilor legale de drept material și procesual” și la “încălcarea gravă a drepturilor, a libertăților și a intereselor legitime”, iar în cuprinsul dispozițiilor articolului 96 alineatul (3) litera b), în formă modificată, se face referire la o hotărâre judecătorească definitivă “în mod evident contrară legii” și la afectarea gravă a drepturilor, a libertăților și a intereselor legitime, formulări care prezintă un caracter general și imprecis, care nu permit identificarea clară a ipotezelor în care există eroarea judiciară.

Sursă foto: adevărul