CURTEA CONSTITUTIONALA de la Chisinau a amanat interpretarea neutralitatii R. MOLDOVA

NICOLAE TIMOFTI, presedintele Republicii Moldova, a solicitat vinerii CURTII CONSTITUTIONALE de la Chisinau sa amane examinarea sesizarii privind interpretarea art. 11 din Constitutie, privind neutralitatea REPUBLICA MOLDOVA si prezenta trupelor straine pe teritoriul tarii, informeaza portalul de stiri Unimedia.

Liderul de la Chisinau a evidentiat aspectul politico-juridic extrem de important al statutului de neutralitate al REPUBLICII MOLDOVA si a cerut analizarea suplimentara a acestei probleme. In context, NICOLAE TIMOFTI a subliniat necesitatea concentrarii eforturilor pentru examinarea prioritara a Adresarii Comisiei Electorale Centrale privind VALIDAREA REZULTATELOR ALEGERILOR PARLAMENTARE din 30 noiembrie 2014. Presedintele tarii a evidentiat ca acum este prioritar ca alegerile sa fie validate, pentru ca sa fie posibila constituirea Parlamentului si investirea noului Guvern.

CITESTE SI: REPUBLICA MOLDOVA: PLDM, PDM si PL vor forma o majoritate parlamentara PROEUROPEANA 

In urma solicitarii Presedintiei, plenul Curtii Constitutionale a decis amanarea sedintei din 8 decembrie curent de examinare a sesizarii nr. 37b/2014 pentru interpretarea articolului 11 din Constitutie. CURTEA CONSTITUTIONALA de la Chisinau urma sa examineze luni, 8 decembrie, o sesizare privind interpretarea art. 11 din Constitutie, privind neutralitatea Republicii Moldova si prezenta trupelor straine pe teritoriul tarii, depusa de catre deputatii Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Gheorghe Brega si Corina Fusu.

Potrivit autorilor sesizarii, Republica Moldova trebuie sa renunte la statutul de neutralitate si sa adere la NATO, in caz contrar, risca sa-si piarda independenta si suveranitatea. In context, liberalii amintesc de agresiunea militara din Georgia (2008) si din Ucraina (2014).  Autorii solicita in mod expres interpretarea urmatoarelor subiecte relationate de art. 11: 

CITESTE SI: ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA: PARTIDUL COMUNISTILOR va contesta REZULTATELE

– sunt aplicabile prevederile art. 11 din Constitutie, avand in vedere ca deja la momentul adoptarii si intrarii in vigoare a Constitutiei pe teritoriul Republicii Moldova erau dislocate trupe militare ale altui stat, fiind astfel ab initio lovite de nulitate aceste prevederi?
– avand in vedere ratiunile de existenta a statului Republica Moldova, este admisa derogarea de la principiul neutralitatii permanente consfintite in art. 11 din Constitutie in cazul in care perpetuarea neutralitatii ar putea duce la dezmembrarea sau chiar disparitia statului? 
– dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor militare ale unor grupuri de state sau sub mandat international contravine prevederilor art. 11 din Constitutie?

Sursa foto: timpul.md