Curtea Constitutionala: Legea de aprobare a memorandumului cu Rompetrol, neconstitutionala

Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a hotarat joi ca Legea privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group NV, semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013, este neconstitutionala dupa ce a admis sesizarea presedintelui Traian Basescu.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, pe 21 mai, proiectul de lege privind Memorandumul de intelegere intre statul roman si Rompetrol.

Pe 26 iunie, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca este constitutionala legea privind Memorandumul de intelegere incheiat intre statul roman si Grupul Rompetrol in raport de motivele invocate.

In iulie, seful statului a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a legii respective, insa a fost respinsa de Senat pe 16 octombrie. 

In motivarea sesizarii, Basescu precizeaza ca intelegerea dintre cele doua parti prevede obligatii in sarcina statului roman, precum renuntarea la anumite litigii si la unele masuri provizorii, in timp ce pentru persoana juridica privata se impune participarea la o privatizare ulterioara si realizarea unor investitii, toate aceste obligatii fiind insa stabilite fara vreo sanctiune juridica.

Sursa foto: realitatea.net