Curtea Constitutionala sustine ca exista un conflict constitutional intre ICCJ si Senat

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) sustine ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si Senat, prin omisiunea forului legislativ de a finaliza procedura parlamentara cu privire la cazul senatorului PNL Daniel Mora, Senatul urmand sa decida in legatura cu mandatul parlamentarului, transmite Mediafax.

“Constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de ICCJ, si autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senatul Romaniei, prin omisiunea acestuia din urma de a finaliza procedura parlamentara cu privire la sesizarea ANI. Senatul Romaniei urmeaza sa decida cu privire la incetarea sau nu a calitatii de senator a domnului Mora Akos Daniel, dupa interpretarea legala a dispozitiilor art 25, alin 2, din legea 176/2010”, se arata in decizia de miercuri a CC, luata cu unanimitate.

Presedintele CSM a sesizat, la finele lunii octombrie, Curtea Constitutionala cu o cerere de solutionare a unui conflict juridic de natura constitutionala, in cazul refuzului Senatului de a decide demiterea din functie a lui Daniel Mora, in urma hotararii definitive a ICCJ prin care s-a stabilit incompatibiliatea acestuia.

“Astazi, 31 octombrie 2013, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, in temeiul dispozitiilor art. 146 lit. e) din Constitutia Romaniei, republicata, ale art. 34 si urmatoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, a sesizat Curtea Constitutionala cu o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala in ceea ce priveste refuzul Senatului Romaniei de a pune in executare Decizia nr. 6289/24.09.2013, definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate a domnului senator Mora Akos Daniel”, a aratat CSM.

Membrii Comisiei juridice din Senat au decis, in 16 octombrie, in unanimitate, ca solicitarea Agentiei Nationale de Integritate adresata Senatului privind constatarea demiterii de drept din calitatea de senator a lui Daniel Mora (PNL) nu este de competenta acestei Camere.

ANI a solicitat Senatului constatarea demiterii de drept a acestuia ca urmare a deciziei definitive si irevocabile 6289/24.09.2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, referitoare la starea de incompatibilitate constatata in cazul sau la data de 20 aprilie 2011.

Agentia a constatat ca Mora, fost consilier judetean de Mures, s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat SC Moragroind SRL, societate in cadrul careia acesta detinea functia de director si calitatea de asociat, a incheiat contracte de executie a unor lucrari in valoare totala de 15.689.344 de lei cu unitati aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Mures si cu alte unitati administrativ-teritoriale din judet.

“Comisia juridica, in unanimitate, a constatat ca solicitarea Agentiei Nationale de Integritate nu se refera la mandatul de senator al domnului Daniel Mora si, in consecinta, nu este de competenta Senatului sa se pronunte. (…) Aceasta chestiune nu e o problema ce tine de competenta Senatului”, a spus atunci presedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Tudor Chiuariu.

El a mentionat ca numai in situatia in care Daniel Mora ar fi detinut si in prezent functia de consilier judetean “ar fi existat niste consecinte legale”.

“Daca cititi Constitutia, se refera la incompatibilitate care intervine in legatura cu mandatul de senator, ceea ce nu este cazul domnului Mora. Probabil ca este o slabiciune a legii, dar in acelasi timp este si o chestiune care a tinut cumva si de infiintarea Agentiei, in sensul ca dintr-o data, la momentul infiintarii, Agentia a avut de controlat foarte multe astfel de situatii. Nu a putut insa sa le constate pe toate, intr-un timp util, astfel incat sa intervina in timpul mandatului respectiv”, a aratat senatorul.

Potrivit afirmatiilor sale, daca Mora ar fi fost in continuare consilier judetean, ar fi fost incident articolul referitor la interdictia de a ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani.

In timpul audierii la comisie, senatorul Daniel Mora a solicitat respingerea, ca fara obiect, a acestei solicitari a ANI, pentru ca nu are legatura cu calitatea de senator.