Curtea Constitutionala trebuie sa decida cine ne reprezinta la Consliul European: Basescu sau Ponta

Judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa decida, din nou, cine va reprezenta Romania la Consiliul European. Magistratii CCR vor lua, miercuri, in discutie o sesizare formulata de presedintele Traian Basescu cu privire la neconstitutionalitatea Legii referitoare la cooperarea dintre Parlament si Guvern, in domeniul afacerilor europene, lege care cuprinde, printre altele, si faptul ca Presedintele Romaniei isi pierde atributia de a emite mandatul de reprezentare la reuniunile Consiliului European.

Basescu a facut doua sesizari la CCR in acest sens. Prima a avut loc pe 25 iunie 2012, atunci cand Traian Basescu a cerut magistratilor sa se pronunte cu privire la cine va reprezenta Romania la summitul european din 28-19 iunie 2012. La timpul respectiv, CCR i-a dat dreptate presedintelui.

“In exercitarea atributiilor constitutionale, presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de catre presedintele Romaniei, in mod expres, primului-ministru”, a fost mesajul CCR transmis printr-un comunicat.

A doua oara, Traian Basescu a trimis, pe 9 octombrie, presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene.

Pentru a pune de acord legea cu deciziile Curtii Constitutionale, pe 15 aprilie 2012, Senatul, in calitate de camera decizionala, a adoptat Legea privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene. Avand in vedere ca in aceasta lege, potrivit Administratiei Prezidentiale, “seful statului isi pierde atributia de a emite mandatul de reprezentare la reuniunile Consiliului European”, a fost retrimisa de la Traian Basescu, inapoi in Senat pentru reexaminare. In 23 septembrie, Senatul, in calitate de camera decizionala, a adoptat din nou legea fara modificarea ceruta, iar in data de 30 septembrie, Parlamentul a retransmis-o Presedintelui Romaniei in vederea promulgarii.

Sursa foto: realitatea.net