Curtea Constitutionala va dezbate sesizarea PDL privind Legea descentralizarii

Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va dezbate, vineri, sesizarea depusa de Partidul Democrat Liberal (PDL) privind neconstitutionalitatea dispozitiilor din Legea descentralizarii, informeaza Agerpres.

In data de 11 decembrie, CCR a amanat pentru ziua de 10 ianuarie discutarea sesizarii, judecatorii primind din partea Guvernului, ca urmare a solicitarii CCR, documente care au aproximativ 4.000 de pagini si care au stat la baza adoptarii actului normativ.

PDL a anuntat, pe data de 23 noiembrie, ca a depus sesizare la CCR privind neconstitutionalitatea prevederilor din Legea descentralizarii, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea, documentul fiind semnat de 70 de deputati. Sesizarea a fost depusa la Secretariatul General al Camerei Deputatilor, in document mentionandu-se ca legea incalca dispozitiile constitutionale din articolul 1 (aliniate 1, 3, 4 si 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolele 114 si 136.

Documentul atrage atentia, printre altele, asupra procedurii de asumare a raspunderii de catre Guvern pe acest act legislativ, in conditiile in care CCR a reglementat in 2009 ca Guvernul isi poate angaja raspunderea numai ca exceptie si daca structura majoritatii parlamentare s-a schimbat de la momentul alegerilor.

„O descentralizare reala, autentica, eficienta si eficace ar fi insemnat ca multe dintre serviciile prevazute a fi transferate la consiliile judetene sa fie in responsabilitatea consiliilor locale, odata cu transferul resurselor aferente, dar numai dupa elaborarea si aprobarea unor standarde de cost specifice, precum si dupa modificarea prevederilor legale in materie”, se arata in sesizarea PDL.

„Procesul de descentralizare propus prin aceasta lege este de natura sa puna in cauza caracterul unitar al statului roman, precum si asigurarea coerenta a conducerii generale a administratiei publice, in respectul Constitutiei si in limitele legii. (art. 1 alin. (1) si (3), precum si a art. 102 alin. (1) din Constitutia Romaniei)”, se mentioneaza in sesizarea democrat-liberalilor.

Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pentru Legea descentralizarii la data de 19 noiembrie.

Sursa foto: adevarul.ro