CURTEA de APEL ALBA IULIA se va PRONUNTA in 10 iunie in dosarul IOHANNIS-ANI

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia se va pronunta in data de 10 iunie in dosarul in care KLAUS IOHANNIS a solicitat anularea unui raport de evaluare intocmit de Agentia Nationala de Integritate.

ANI l-a acuzat pe fostul edil al municipiului Sibiu de incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala, intrucat a semnat, in decembrie 2010, un contract de prestari servicii incheiat intre Primaria Municipiului Sibiu si SC Tipografia Honterus SRL.

Solutia pe care CA Alba Iulia o va pronunta in acest dosar nu va fi definitiva.

‘La Curtea de Apel Alba Iulia s-a incheiat miercuri judecarea dosarului in care reclamantul Klaus Iohannis a solicitat anularea raportului de evaluare intocmit de ANI prin care aceasta constatase incalcarea legislatiei in domeniul conflictului de interese. Instanta va pronunta o solutie in 10 iunie’, a declarat purtatorul de cuvant al instantei, Cosmin Muntean.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS CERE in INSTANTA ANULAREA RAPORTULUI ANI, care l-a ACUZAT de CONFLICT de INTERESE

CA Alba Iulia a judecat actiunea in contencios administrativ intentata de Klaus Iohannis impotriva ANI care, in 2013, l-a acuzat de incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala, intrucat a semnat, in decembrie 2010, un contract de prestari servicii incheiat intre Primaria Municipiului Sibiu si SC Tipografia Honterus SRL.

Instanta a fost sesizata de catre Klaus Iohannis cu o cerere de repunere pe rol a cauzei, solicitare care i-a fost admisa in 29 aprilie, primul, si singurul, termen de judecata fiind in data de 27 mai.

In martie 2014, CA Alba Iulia a dispus suspendarea judecarii procesului intentat ANI de catre, la vremea respectiva, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, acuzat de incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala, dupa ce Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie a transmis instantei ca este inceputa urmarirea penala. Dupa ce Parchetul a inchis dosarul penal, CA Alba Iulia a fost sesizata cu o cerere de repunere pe rol a cauzei formulata de catre Iohannis.

Obiectul contractului semnat, in opinia ANI, cu incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ si penal de catre Klaus Iohannis constituie servicii de informare si publicitate in vederea implementarii unui proiect finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Potrivit sursei citate, Iohannis a aprobat, in perioada ianuarie — iunie 2011, trei facturi fiscale in vederea efectuarii platilor catre prestator (SC Tipografia Honterus SRL). Conform ANI, primarul Sibiului nu a respectat dispozitiile art. 75, lit. b) si f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, potrivit carora “Alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia (…) f) o asociatie sau fundatie din care fac parte”.

“Primarul Municipiului Sibiu a incalcat si dispozitiile art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, potrivit carora ‘Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos materia (…) pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima”, se mentioneaza in comunicatul ANI.