Curtea de Apel Bucuresti solicita DNA sa nu neglijeze recuperarea prejudiciului lui OPRESCU

Judecatorul care a decis mentinerea lui SORIN OPRESCU in arest arata in motivare importanta recuperarii prejudiciilor si sugereaza procurorilor DNA sa nu puna pe locul doi acest aspect, pentru ca astfel ii acorda infractorului posibilitatea de a-si ascunde bunurile.

”Judecatorul de drepturi si libertati de la Curte urmeaza insa sa mentioneze ca buna desfasurare a procesului penal pentru a carei garantare este necesara analiza oportunitatii luarii unei masuri de preventie presupune, inter alia, reducerea motivatiei infractorilor angrenati in activitati de coruptie privind implicarea in viitoare activitati infractionale, inclusiv prin introducerea sumelor de bani care au produs dezechilibre sistemului financiar in economia legala: activitatea de recuperare a produsului infractiunii in scopul indeplinirea obligatiilor pe care orice stat il are fata de cetatenii lui devine conditie sine qua non pentru asigurarea conservarii Democratiei si a salvgardarii Statului de Drept”, precizeza judecatorul Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), in motivarea deciziei prin care a confirmat arestarea preventiva in cazul lui SORIN OPRESCU.

CITESTE SI: RARES BOGDAN si COZMIN GUSA l-ar fi avertizat pe OPRESCU ca urmeaza sa fie RIDICAT DE DNA. Reactia jurnalistului. UPDATE

Instanta a apreciat ca anchetatorii nu trebuie sa puna pe locul doi recuperarea prejudiciului, pentru ca astfel ii acorda infractorului posibilitatea de a-si ascunde bunurile.

”Din acest considerent, organele de ancheta trebuie sa acorde o atentie sporita urmaririi, identificarii, evaluarii, ridicarii bunurilor in vederea luarii masurilor asiguratorii inca din primele momente ale demararii anchetei. Plasarea activitatii de recuperare a produsului infractiunii pe un plan secund atrage in mod inevitabil esecul acesteia deoarece i se acorda infractorului timpul necesar de a-si ascunde sub orice forma bunurile, dupa ce a aflat ca activitatea sa infractionala a fost descoperita”, arata magistratul in documentul citat.

Judecatorul Camelia Bogdan mai noteaza ca ”integrarea unei investigatii financiare in cadrul oricarei anchete penale ce vizeaza infractiuni economico-financiare, in cadrul carora includem si infractiunile de coruptie, conform Recomandarii Consiliului Europei privind Criminalitatea economica (…..) este esentiala”.

CITESTE SI: VANGHELIE DESPRE OPRESCU: II UREZ SANATATE, DOAR NEBUNII SE BUCURA DE RAUL ALTUIA

Primarul general al Capitalei, SORIN OPRESCU, a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita.

 Sursa foto: dcnews