Curtea de Apel inceteaza procesul impotriva lui Sebastian Ghita in dosarul ‘Tracia-Asesoft’

Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au decis, joi, incetarea procesului penal impotriva deputatului SEBASTIAN GHITA pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la INSELACIUNE si FALS in DECLARATII ca urmare a PRESCRIERII FAPTELOR, intr-un dosar de EVAZIUNE FISCALA cu produse petroliere, potrivit Agerpres.

De asemenea, instanta a incetat procesul penal si in cazul celorlalti inculpati din acest dosar, denumit ‘Tracia-Asesoft’, in urma prescrierii faptelor: Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru Lenghel, Iriza Stefan, Mircea Daniel Nicorici si Stela Stefan.

In schimb, instanta a admis actiunea civila si i-a obligat pe inculpati la plata catre ANAF a sumei de 1.730.951 lei, dupa cum urmeaza: Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru – acesta in solidar si cu partea responsabila civilmente SC Business Net SRL prin lichidator judiciar, Stefan Iriza – acesta in solidar si cu partea responsabila civilmente SC Closani Impex SRL prin lichidator judiciar, Sebastian Ghita – acesta in solidar doar cu Dan Florin Berendel si SC Yato Romania SRL prin lichidator judiciar si doar in limita sumei de 134.354 lei, Mircea Daniel Nicorici si Stela Stefan, ambii in solidar doar cu Ioan Gheorghe Lalu si doar in limita sumei de 16.506 lei.

Decizia instantei este definitiva.

CITESTE SI: DNA A SOLICITAT ARESTAREA PREVENTIVA A LUI REMUS TRUICA. UPDATE
 
‘Tracia-Asesoft’ este printre cele mai vechi dosare penale, fiind trimis in instanta in anul 2002 de procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti.

In 2004, Sebastian Ghita a fost achitat pe rand de Tribunalul Bucuresti, apoi de Curtea de Apel Bucuresti, insa deciziile au fost casate de ICCJ, care a decis rejudecarea dosarului. Ulterior, in anul 2011, Sebastian Ghita a fost achitat din nou de Tribunalul Bucuresti, iar Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv, joi, sa inchida acest proces, dupa ce faptele s-au prescris. Judecatorii de la aceasta ultima instanta au decis insa ca inculpatii sa plateasca prejudiciul retinut in acest dosar.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, Sebastian Ghita si alte opt persoane (Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru Lenghel, Iriza Stefan, Mircea Daniel Nicorici si Stela Stefan) au pus la punct un mecanism folosind mai multe firme, prin care cumparau produse petroliere de la rafinarii, pe care le revindeau altor firme, cu eludarea platii taxei FSDP (taxa pentru fondul special al drumurilor publice).

Procurorii sustineau ca prejudiciul creat statului roman se ridica la 2 milioane de lei, din care 1,6 milioane lei era prejudiciul realizat de Asesoft Com SRL, companie unde administrator era Sebastian Ghita.

 
Sursa foto: realitatea