CURTEA de CONTURI dezvaluie adevarul din spatele raportarilor optimiste ale ANAF

Curtea de Conturi a Romaniei

Ultimul raport al CURTII de CONTURI referitor la ANAF contine un capitol consistent privind maniera in care Fiscul respecta prevederile legale privind formarea, evidentierea, urmarirea si incasarea veniturilor bugetului general consolidat, precum si chestiunile de administrare ale acestuia.

Cel putin din perspectiva CURTII de CONTURI, lucrurile stau putin diferit fata de vestile bune pe care ANAF le transmite saptamanal in materie de colectare a bugetului sau de combatere a fenomenelor infractionale din economie. In cele ce urmeaza, va prezentam sec concluziile Curtii de Conturi asupra activitatii ANAF, grupate in 4 capitole, unul mai important decat altul:

NIVELUL INCASARILOR RAPORTAT LA PIB – NESCHIMBAT IN ULTIMII 10 ANI
DATORIILE: DATORNICII MICI, DATORNICII MARI
PRESIUNEA PE DATORNICII MICI: 76% DIN DATORIILE RECUPERABILE APARTIN LA 2,7% DIN CONTRIBUABILI
ANAF SI MULTINATIONALELE: “INTERES REDUS IN ULTIMII ANI”

CITESTE SI: RAPORTUL CURTII DE CONTURI SESIZEAZA NEREGULILE GUVERNULUI PONTA

Potrivit raportului CURTII de CONTURI, in anul 2014, ANAF a colectat la bugetul general consolidat un volum total de venituri in valoare de 182.546 milioane lei, reprezentand 27,38% din Produsul Intern Brut. Din analiza comparativa a incasarilor ANAF in perioada 2004-2014, CURTEA de CONTURI observa ca, in termeni nominali, veniturile colectate au inregistrat o evolutie ascendenta, insa doar datorita cresterii economice: raportat la PIB, rata de colectare a ramas neschimbata.

O analiza mai atenta releva faptul ca incasarile ANAF s-au situat la un nivel relativ constant in ultimii 10 ani, in jurul a 27-28% din PIB. De remarcat faptul ca acest nivel de incasari fata de PIB nu creste, chiar daca se constata o crestere a disciplinei contribuabililor in ultimii ani, in ceea ce priveste conformarea voluntara. In anul 2014, peste 94% dintre declaratiile fiscale au fost depuse in mod voluntar, in termenul prevazut de lege.

In anul 2014, contribuabilii au achitat, in mod voluntar, aproximativ 161,9 miliarde lei, ceea ce reprezinta 83,7% din totalul obligatiilor fiscale inscrise in declaratiile fiscale depuse de agentii economici.

Sursa foto: ziarul financiar