Curtea Europeana de Justitie din Luxembourg a aprobat, de pricipiu, propunerea de acord cu Canada privind schimburile de date privind numele pasagerilor (PNR).
“Sunt incantat cu decizia Curtii care confirma ca propunerea de acord cu Canada este, in principiu, compatibila cu legislatia UE privind transferul si stocarea unor astfel de date. In lupta impotriva terorismului si criminalitatii trans-frontaliere, un astfel de acord este un element de baza” a declarat Axel Voss, MEP, Raportorul PPE privind acordul cu Canada.
Luand o decizie favorabila in privinta acestui accord, Parlamentul European a cerut Curtii Europene de Justitie sa verifice compatibilitatea cu Charta Drepturilor Fundamentale. “Intotdeauna am spus ca datele PNR nu vor fi un capitol decisiv intr-o investigatie criminala, dar sunt necesare pentru a fi folosite in coordonare cu alte elemente. Am inteles ca CEJ a solicitat o mai mare strictete in privinta datelor sensibile si ca acordul necesita o revizuire inainte de intra in vigoare. Cu toate acestea, acordul a fost confirmat, in ciuda interpretarilor unora care vad decizia CEJ in mod diferit”, a adaugat Voss.
Pe acelasi subiect, europarlamentarul roman Ramona Manescu, PPE, membra a comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, a declarat: “Cred că PNR-ul nu este nici „glonțul de argint” care va pune imediat capăt terorismului globalizat dar nici un alt mod prin care serviciile secrete ne vor pătrunde în intimitatea spațiului privat pentru a ne controla de la distanță viețile. PNR-ul este doar una dintre multele componente ale unui răspuns de loc simplu la o problemă care amenință valorile și modul de trai al unui întreg continent și chiar viețile cetățenilor europeni.”
“În primul rând PNR-ul nu înseamnă că vreun serviciu de securitate va cere date suplimentare atunci când un cetățean UE ia un avion de la Paris către Toronto. Toate datele necesare au fost deja furnizate de respectivul pasager atunci când el și-a făcut rezervarea de bilet. Iar pentru a fi foarte clari, ele se rezumă la: nume, data zborului, traseu, datele de contact, tipul de bagaj, modalitatea de plată și locul din avion. Toate aceste informații sunt deja furnizate benevol de către pasager către compania aeriană, tur-operator sau agenția de turism prin care și-a cumpărat biletul de avion. Niciun serviciu secret nu va ști dacă pasagerul X este Creștin Maronit sau Musulman Sunit ori dacă este de naționalitate kurdă sau română. Astfel de informații nu sunt nici oferite și nici cerute. Mai mult, cei care au avut răbdarea și interesul să se documenteze despre sistemul de procesare a datelor, știu că aceasta nu se face la nivel de individ ci grosier, iar rezultatul identifică tendințe și asocieri” a mai precizat europarlamentarul roman.
loading...