Cutremur de 3,9 grade la Galati. Este cel mai puternic seism de pana acum

Cutremur

Un cutremur cu magnitudinea de 3,9 pe Richter a zguduit, vineri, zona Galati. Seismul s-a produs in jurul orei 17.30 si se incadreaza in seria celor aproape 100 de cutremure raportate pana acum de Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP). 

In localitatea Izvoarele, specialistii au montat mai multe aparate pentru a monitoriza situatia seismica. O echipa de specialisti de la INFP si de la Institutul Geologic au mers din casa in casa pentru a vedea situatia la fata locului. Un lucru e sigur, cutremurele nu sunt provocate de inundatii sau de exploatatiile petroliere, sustin specialistii.   

Satul Ivoarele, unde s-au inregistrat cele mai multe cutremure, este situat intr-o zona marginita la nord de Falia Sf. Gheorghe si la sud de falia Peceneaga Camena, ce reprezinta prelungirea la vest de Dunare a blocului Dobrogei de nord. Disperati, oamenii de aici s-au rugat astazi in biserica sa scape de cutremure. Primele rezultate le vom avea peste doua saptamani. 

Raport seismic: 97 de cutremure in zona Galati cu magnitudinea cuprinsa intre 0.5 si 3.9

Institutul National pentru Fizica Pamantului a anuntat ca va publica zilnic pe site-ul sau un raport actualizat cu privire la situatia seismica din zona Galati, ce contine informatii despre numarul de cutremure produse in zona si magnitudinea.

In continuare regasiti versiunea de raport actualizata vineri, 4 octombrie, ora 5.30 UTC (8.50 ora Romaniei).

Astfel, in intervalul 23 septembrie – 4 octombrie 2013, in zona seismica Galati a avut loc o secventa de 97 evenimente seismice cu magnitudinea ML cuprinsa intre 0.5 si 3.9. Seismul cu magnitudinea cea mai mare (ML =3.9)s-a produs pe data de 29 septembrie la ora 18:10:51 (UTC). Intensitatea acestui cutremurului in zona epicentrala a fost de III (scara Mercalli modificata). Cutremurul a fost simtit cu precadere in localitatile din apropierea epicentrelor si dupa relatarile martorilor pana la Galati (17 km) si Braila (27 km).

Foto: incomemagazin.ro