VIDEO CUTREMUR DE 7,9 GRADE IN NEPAL: BILANT PROVIZORIU: Aproximativ 1900 de MORTI. 18 TRUPURI, gasite pe EVEREST. UPDATE

Un CUTREMUR PUTERNIC cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter a zguduit sambata NEPALUL, potrivit US Geological SurveyCNN transmite ca s-au PRABUSIT CLADIRI in capitala Katmandu si s-au SURPAT DRUMURI. Deocamdata nu se stie nimic despre eventuale victime insa este foarte probabil sa existe.

UPDATE 22:13: O echipa a militara indiana a gasit 18 trupuri pe Everest, sambata, a declarat un purtator de cuvant al armatei citat de Reuters. Ministerul turismului din Nepal a confirmat doar 10 morti, dar purtatorul de cuvant Gyanendra Shrestha a spus ca numarul acestora ar putea creste si ca avalansa a ingropat o parte din tabara de baza. Acesta a adaugat ca doua corturi erau pline cu raniti. 

Oficialii ministerului estimeaza ca cel putin 1.000 de alpinisti, inclusiv 400 de straini, erau in tabara de baza in timpul cutremurului.

UPDATE 19:55: Ministerul Afacerilor Externe face noi precizari cu privire la situatia romanilor din Nepal. ”In cursul dupa-amiezii, in continuarea demersurilor initiate de MAE, au mai fost identificati in Nepal alti doi cetateni romani care sunt de asemenea in afara oricarui pericol”, se precizează intr-un comunicat al MAE.

Ministerul a reusit sa stabileasca, prin intermediul familiilor din Romania, legatura cu cei doi romani aflati in zona afectata de cutremur si care erau cautati inca de dimineata. Si cei doi sunt in afara oricarui pericol. 

UPDATE 19:25: Ministrul nepalez de Finante Ram Sharan Mahat a anuntat pe Twitter ca potrivit datelor furnizate de armata nepaleza peste 1.457 de persoane au murit in urma cutremurului produs sambata cu magnitudinea de 7,9, relateaza agentia DPA.

UPDATE 18:07: Autoritatule nepaleze au anuntat ca sesismul a provocat moartea a peste 870 de persoane, iar numarul este in crestere. 

UPDATE 16:44: Numarul mortilor provocat de CUTREMURUL DIN NEPAL a crescut la peste 750 de persoane, informeaza autoritatile nepaleze. 

“Sute de persoane ar putea fi moarte si sunt informatii despre pagube ample. Devastarea nu se limiteaza la anumite zone din Nepal. Aproape toata tara a fost lovita”, a afirmat Krishna Prasad Dhakal, adjunctul sefului misiunii de la ambasada Nepalului din New Delhi.

“Suntem total izolati de majoritatea zonelor tarii”, a afirmat Ram Narayan Pandey, din cadrul Autoritatii pentru gestionareadezastrelor, care coordoneaza eforturile de salvare din Kathmandu.

UPDATE 15:43: MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE a informat printr-un comunicat de presa ca nu exista vreo confirmare oficiala referitoare la existenta vreunui cetatean roman printre victime.

Ambasada Romaniei la New Delhi a intreprins, in regim de urgenta, demersurile legale pe langa autoritatile competente nepaleze, in vederea obtinerii unor informatii suplimentare privind posibila existenta printre victime a unor persoane de cetatenie romana, respectiv pentru a acorda asistenta consulara cetatenilor romani potential afectati, urmare a producerii cutremurului cu magnitudinea de de 7,9 pe scara Richter din apropierea capitalei statului Nepal, Kathmandu, in dimineata zilei de 25 aprilie, se arata in comunicat.

Pana la acest moment, misiunea diplomatica nu a primit nicio solicitare de sprijin consular din partea cetatenilor romani aflati in zona afectata și nici vreo confirmare oficiala referitoare la existenta vreunui cetatean roman, printre victime.

UPDATE 14.25: Cel putin 688 de persoane au MURIT in urma CUTREMURULUI din NEPAL, potrivit unui BILANT PROVIZORIU anuntat de autoritatile din NEPAL, citate de CNN.

UPDATE 13.18Postul national de radio din NEPAL transmite mesaje de calm populatiei si sa ramana in exteriorul cladirilor. Agentia Xinhua relateaza ca la un interval de o ora dupa producerea CUTREMURULUI a fost inregistrata o replica cu magnitudinea de 6,6 grade pe scara Richter.

UPDATE 13.15: Mai multe cladiri istorice din capitala Kathmandu s-au prabusit in urma puternicului CUTREMUR de pamant intregistrat sambata, printre acestea si un turn istoric de noua etaje din secolul XIX in urma prabusirii acestuia inregistrandu-se victime, transmit Reuters, AFP si DPA.

Turnul Dharara, construit in 1832, care a fost deschis vizitatorilor in ultimii zece ani, s-a prabusit si peste 50 de oameni sunt prinsi intre daramaturile de piatra si lemn, potrivit media din Nepal, citata de Reuters si AFP.

Televiziunea nepaleza Kantipur TV transmite ca cel putin 21 de cadavre sunt intinse pe jos, fiind scoase de sub daramaturile turnului, scriu Reuters si Xinhua.

Numai la principalul spital civil din capitala Kathmandu a inregistrat pana in prezent decesul a 36 de persoane in urma CUTREMURULUI de sambata, scrie Reuters.

Fortele armate nepaleze intervin pentru salvarea celor ramasi in viata, transmite DPA. Ministrul nepalez de interne Minendra Rijal a declarat pentru media locala ca sunt inregistrate pagube si in capitala Kathmandu si in imprejurimi, insa pentru moment nu pot fi facute estimari.

Orasul are numeroase cladiri istorice si turnuri reprezentative pentru religia hindusa, care sunt construite din lemn si au fost serios afectate.

UPDATE 12.40Mai multi ALPINISTI ROMANI au fost surprinsi de CUTREMURL PUTERNIC produs in NEPAL! DETALII AICI.

UPDATE 12.30: Un prim BILANT al VICTIMELOR indica existenta a 150 de PERSOANE DECEDATE.

Ministrul Informatiilor din Nepal a declarat pentru postul NDTV ca exista informatii privind pagube in capitala si in imprejurimi, dar deocamdata nu se stie daca s-au inregistrat victime. El a adaugat ca echipele de interventie au fost mobilizate in zonele afectate.

CITESTE SI: CUTREMUR de 6,2 GRADE, inregistrat in NOUA ZEELANDA 

Ministrul Informatiilor din Nepal, Minendra Rijal, a afirmat ca epicentrul CUTREMURULUI a fost localizat la 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu. Potrivit Institutului american de Geofizica, seismul s-a produs la o adancime de 11 kilometri.

Valea Kathmandeu are o populatie densa de aproximativ 2,5 milioane de locuitori, iar cladirile din zona se afla intr-o stare precara.

CUTREMURUL a avut loc la pranz (ORA LOCALA) si a fost resimtit si in India si Pakistan, relateaza AP citata de ABC News.

CITESTE SI: CUTREMUR de 7,7 grade, inregistrat in PAPUA NOUA GUINEE 

Sursa foto: jurnalul.ro