CUTREMUR de peste 7 grade resimtit in AFGANISTAN, INDIA si PAKISTAN. UPDATE

Un SEISM cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter a avut loc, luni, in AFGANISTAN, fiind resimtit si la sute de kilometru distanta, in INDIA si PAKISTAN. Initial, s-a anuntat ca SEISMUL a avut 7,7 grade pe scara Richter, dar ulterior s-a revenit asupra informatiilor, anuntandu-se ca magnitudinea a fost, in realitate, de 7,5 grade pe scara Richter.

UPDATE 13.15: Doisprezece oameni au MURIT  si peste o suta de persoane au fost ranite in Pakistan, in urma cutremurului de peste 7 grade care s-a produs luni in masivul Hindu Kush din nord-estul Afganistanului vecin, afectand mai multe tari din Asia de Sud, relateaza France Presse.

Institutul american de geofizica (USGS) a revizuit in jos magnitudinea SEISMULUI, de la 7,7 la 7,6, apoi la 7,5 grade. Departamentul pakistanez de meteorologie a evaluat, la randul sau, magnitudinea la 8,1 grade. CUTREMURUL a fost resimtit in capitalele INDIEI, PAKISTANULUI si AFGANISTANULUI, facand sa se clatine cladirile timp de aproape un minut si determinand oamenii sa iasa in strada.

Potrivit unor surse spitalicesti citate de AFP, peste o suta de persoane au fost ranite in Valea Swat, in Pakistan. Reuters, care citeaza tot surse medicale, scrie ca s-au inregistrat si doisprezece decese.

CUTREMURUL s-a produs la sase luni dupa cel devastator inregistrat la 24 aprilie in Nepal, cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter, unde mii de oameni si-au pierdut viata si aproape un milion de locuinte au fost distruse. De asemenea, un CUTREMUR cu magnitudinea de 7,6 grade s-a produs in nordul PAKISTANULUI cu zece ani in urma, la 8 octombrie 2005, ucigand aproximativ 75.000 de oameni.

Regiunea muntoasa Hindu Kush este activa SEISMIC, cu miscari tectonice ce pot determina eliberari enorme si distructive de energie.

STIRE INITIALA

Epicentrul CUTREMURULUI a fost in provincia indepartata Badakhshan, la o adancime de 213 kilometri, la granita cu Tajikistan si China, in zona inregistrandu-se daune. Capitala afgana a ramas fara curent, aici pamantul fiind zgaltait vreme de 45 de secunde.

SEISMUL are loc la numai cateva zile de la ploile torentiale care au slabit fundatia caselor, facandu-le astfel si mai vulnerabile. Conform The Guardian, pamantul s-a zgaltait circa doua minute. SEISMUL a fost puternic resimtit in capitala Kabul, dar si in Islamabad, Pakistan, sau New Delhi.

CUTREMURUL a fost atat de intens incat in Lahore, Pakistan, oamenii au iesit panicati in strada. Curtea Suprema se afla in sesiune, live, in momentul producerii CUTREMURULUI, iar judecatorii, avocatii si nu numai au fost vazuti alergand speriati, informeaza NBC.

Pentru moment nu se cunosc informatii legate de eventuale decese sau daune.