CUTREMUR DEVASTATOR in ITALIA: 290 de MORTI, INTRE CARE SI 11 ROMANI. ZI de DOLIU NATIONAL. VIDEO

ITALIA a fost zguduita, miercuri dimineata, de cel mai puternic CUTREMUR din ultimii sapte ani. CUTREMURUL cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter a avut epicentrul in apropierea orasului Perugia si s-a resimtit inclusiv la Roma, Venetia si Florenta. Romanii afectati de cutremurul care a lovit centrul Italiei pot suna la urmatoarele numere de telefon: Ambasada Romaniei in Italia(0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56Consulatul General al Romaniei la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209.

UPDATE SAMBATA 23.15: Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca a fost confirmat decesul unui alt cetatean roman in urma seismului care a avut loc in Italia. Numarul romanilor morti in trageria a ajuns astfel la 11. In ceea ce priveste cetatenii romani dat disparuti, au fost semnalate 14 astfel de cazuri.

 MAE informeaza ca 3 persoane, care figurau initial ca fiind disparute, au fost identificate si sunt in viata. Doar una dintre aceste persoane este in prezent internata in spital, starea sa de sanatate fiind stabila. Corpurile neinsufletite a cinci cetateni romani decedati in seism vor fi repatriate luni.

UPDATE SAMBATA 12.50: Creste bilantul negru al romanilor care si-au pierdut viata in cutremurul devastator din Italia. Ministerul Afacerilor Externe a anuntat sambata dimineata ca inca doi cetateni romani se afla printre victimele cutremurului care a zguduit Italia. Astfel, cel mai recent bilant este de 10 romani morti. De asemenea, la acest moment nu exista nicio informatie despre 16 cetateni romani disparuti, se arata intr-un comunicat MAE remis presei.

UPDATE SAMBATA  11.10: Bilantul CUTREMURULUI DEVASTATOR care a lovit miercuri centrul ITALIEI a crescut la 290 de morti, dintre care 221 la Amatrice, localitatea cea mai afectata de seism. 388 de raniti sunt internati in spital. In Italia este sambata zi de doliu national, iar primele 50 de victime ale seismului – din localitatile Arquata del Tronto si Pescara del Tronto din muntii Apenini – vor fi inmormantate astazi, anunta AFP.

La funeraliile de sambata sunt asteptati sa participe presedintele Sergio Mattarella si premierul Matteo Renzi. De cealalta parte a muntilor Apenini, sambata este programata si o ceremonie religioasa in memoria victimelor din Amatrice si Accumoli. Gesturile de solidaritate sunt in crestere, oamenii doneaza sange sau bani si se colecteaza haine, alimente si jucarii. Joi seara, Guvernul de la Roma a decretat stare de urgenta in regiunile afectate de cutremur si a deblocat un prim pachet de ajutor financiar de 50 de milioane de euro.

UPDATE VINERI 19.30: Numarul cetatenilor ROMANI care si-au pierdut viata in CUTREMURUL DEVASTATOR produs miercuri in ITALIA a ajuns la 8, informeaza Ministerul de Externe, precizand ca confirmat inca doua decese. Alti 19 ROMANI sunt dati DISPARUTI.

Cinci cetateni romani sunt internati in spital unde primesc ingrijiri medicale  dupa ce au fost raniti in timpul sesimului. In ceea ce priveste semnalarile privind cetatenii romani dati disparuti, MAE precizeaza ca “demersurile pentru identificarea acestora sunt in derulare, verificarile efectuandu-se in permanenta coordonare cu autoritatile italiene competente”.

UPDATE VINERI 12.00Bilantul CUTREMURULUI DEVASTATOR care a lovit in urma cu doua zile centrul ITALIEI a crescut la 268 de morti si 387 de raniti internati in spital, a anuntat vineri Protectia civila din Italia, potrivit AFP. 

UPDATE VINERI 10.20Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat, vineri dimineata, ca numarul romanilor morti in CUTREMURUL din ITALIA a crescut la 6. In plus, 17 romani sunt in continuare dati disparuti. Cel de-al saselea roman care a murit in cutremurul de la Amatrice este copilul de 11 ani a carui mama a fost ranita si se afla in spital, a anuntat preotul din Fermo, Bogdan Gheorghica.

“L-au gasit aseara. Am vorbit deja cu rudele sa vina ridice trupul copilului”, a declarat Bogdan Gheorghica. El a precizat ca, in cursul noptii de joi spre vineri, nu au mai fost scosi supravietuitori de sub daramaturi, ci nu mai trupuri neinsufletite. “De acum e greu sa mai gasesti supravietuitori”, a spus preotul ortodox din Fermo.

Ministerul de Externe precizeaza si ca “Continua demersurile pentru identificarea altor 17 cetateni romani dati disparuti. Verificarile in acest sens se efectueaza in permanenta coordonare cu autoritatile italiene competente.”

UPDATE JOI 20.20: Numarul ROMANILOR dati DISPARUTI dupa CUTREMURUL DEVASTATOR care a lovit ITALIA, miercuri dimineata, creste la 18, a anuntat joi seara Ministerul de Externe. La pranz, MAE spunea ca 11 ROMANI nu sunt de gasit. Ministerul de Externe mai precizeaza ca bilantul romanilor care si-au pierdut viata in urma seismului din Italia ramane la 5, tot atatia romani fiind raniti.

Potrivit unui comunicat al MAE, “verificarile complexe sunt efectuate de echipele consulare mobile atat in baza informatiilor oficiale furnizate de catre autoritatile italiene cat si a celor primite din partea familiilor celor disparuti”.

“In continuare, echipele consulare mobile aflate pe teren actioneaza in mod coordonat, mentin legatura permanenta cu autoritatile italiene si intreprind toate demersurile necesare pentru a verifica si confirma, pe toate canalele disponibile, situatia persoanelor de cetatenie romana declarate disparute pana la acest moment. Totodata, ambasadorul Romaniei in Italia se afla la fata locului, coordonand actiunile echipelor consulare mobile, asigurand, in acelasi timp, contactul cu factorii de decizie, la nivel regional.

In cadrul demersurilor de asistenta consulara, una dintre echipele consulare mobile s-a deplasat la mai multe adaposturi care gazduiesc cetateni romani afectati de seism, pentru a verifica situatia acestora”, mai transmite MAE.

UPDATE JOI 20.10: Bilantul CUTREMURULUI devastator din ITALIA, de miercuri dimineata, a ajuns la 250 de morti. De asemenea, 365 de persoane sunt spitalizate. Precedentul bilant, dat publicitatii joi dupa amiaza, indica 241 de morti, in scadere de la 247, cat anuntasera oficialii dimineata devreme. Numarul mortilor ar putea insa sa creasca, echipele de interventie cautand in continuare supravietuitori sub daramaturi, pentru a doua zi consecutiv, relateaza agentia Reuters.

Cele mai multe decese, 184, au fost inregistrate in Amatrice. O armata intreaga de echipe de cautare si de caini special dresati se catara pe gramezi de moloz, intr-o lupta contra cronometru, in timp ce macaralele indeparteaza dalele uriase prabusite. In plus, pericolul n-a trecut in intregime. Joi dupa-amiaza o replica violenta cu magnitudinea de 4,3 grade a provocat din nou panica atat in randul salvatorilor cat si al locuitorilor din zona. In operatiunile de salvare sunt implicate circa 5.000 de persoane – pompieri, politisti, militari si voluntari.

UPDATE JOI 18.35: Si povestea micutei Giorgia Rinaldo este una emotionanta. Pe ea au scos-o pompierii de sub gramezile de moloz din Pescara del Tronto, oras grav afectat de CUTREMUR. Pentru sora ei, de 9 ani, nu s-a mai putut face nimic. Ea a fost gasita fara suflare langa surioara ei. Unul dintre salvatori, Angelo Moroni, a vorbit despre momentele dramatice.

“Spera ca fetita sa-si aminteasca foarte putin din aceasta zi. De fapt, mi-as dori ca Giorgia sa nu-si aminteasca nimic din aceasta zi”, a spus pompierul pentru ANSA. Ore intregi a durat pana cand salvatorii au dat molozul la o parte. Interventiile sunt extrem de periculoase. Cei peste 4.300 de salvatori, care folosesc echipament special sau sapa chiar cu mainile goale dupa supravietuitorii prinsi sub blocuri de moloz, sunt constienti de faptul ca in orice moment, cladirile subrede risca sa se prabuseasca peste ei. “In orele acelea e liniste, sa auzim ca persoana de acolo respira. Trece mult timp, dar nu ti-e nici foame, nici sete”, a spus Moroni.

UPDATE JOI 18.30“Am cumparat casa acum doi ani. S-a prabusit totul, m-am trezit cu tot cu pat un etaj mai jos”, a declarat pentru ziarul Il Tempo Daniel, un roman care a supravietuit cutremurului, scrie Hotnews.ro. 

“Apoi a fost a doua runda si a cazut si acoperisul. Am ramas in pat in timp ce restul casei se prabusise”, a povestit el. Daniel, un zugrav in varsta de 40 de ani din Sommati, langa Amatrice, a spus ca a cumparat casa facand multe sacrificii. Localitatea Sommati a fost si ea distrusa in mare parte de seism.  “Acum vreau sa ma intorc in Romania, dar nu am documente, care sunt in casa prabusita. Incredibil, am muncit o viata sa ajung aici si acum vreau sa ma intorc acasa si nu pot”, a spus Daniel. In casa vecinului echipajele de salvare sapa sub daramaturi “dar nu aud nicio voce”, a adaugat romanul.  

UPDATE JOI 16.35La spitalul din Rieti sunt internate trei romance ranite in cutremurul din Italia de miercuri, iar copilul unei dintre ele este cautat printre daramaturi, a declarat corespondentului HotNews Constantin Holban, preotul de la parohia ortodoxa romaneasca din Rieti.

“Au rani la cap, maini picioare dar sunt in viata. Noi suntem aici pentru a acorda ajutor, mai ales moral ca e nevoie. Incercam sa identificam daca sunt rude disparute. Sunt voluntare de la parohie care sunt alaturi de raniti”, a spus preotul roman. In zona afectata de seism, in luna august vin in vacanta foarte multi italieni sau cetateni straini care locuiesc in Italia. De aceea e foarte greu de facut un bilant, transmite corespondentul HotNews.ro. In regiunea Lazio locuiesc oficial peste 220.000 de romani, iar in provincia Rieti (epicentrul cutremurului) – peste 5.400 de conationali. 

UPDATE JOI 13.50Bilantul ROMANILOR care si-au pierdut viata in urma CUTREMURULUI din ITALIA a crescut la 5. Ministerul de Externe a anuntat joi dupa-amiaza ca inca trei romani au fost identificati printre victimele seismului cu magnitudinea de 6,2 grade.

“Potrivit ultimelor informatii obtinute din Italia, a fost confirmat decesul altor trei cetateni romani in urma seismului survenit la data de 24 august 2016. Astfel, la acest moment, numarul cetatenilor romani care si-au pierdut viata in urma cutremurului este de cinci persoane”, potrivit unui comunicat al MAE remis presei joi la pranz. De asemenea, ministerul a aratat ca numarul romanilor dati disparuti a crescut de la opt, cati erau joi dimineata, la 11. “In ceea ce priveste semnalarile privind cetatenii romani dati disparuti, numarul cazurilor inregistrate pana la acest moment este de 11 persoane. Verificarile sunt in derulare”, se mai precizeaza in documentul citat.

UPDATE JOI 13.40: Un roman stabilit in Italia, care s-a aflat la doar 40 de km de epicentrul seismului, povesteste dimensiunea dezastrului. Sergiu Balaban Duck, jurnalist la Vocea Strazii, locuieste de mai multi ani in Massa Martana, in centrul Italiei. A mai trait cateva cutremure, dar niciunul ca acum. Leganatul patului i-a trezit pe Sergiu si pe sotia lui. Tremurau de frica si n-au scos niciun cuvant. “O experienta care lasa semne”, povesteste Sergiu.

“Cutremurul a fost puternic, salvarea noastra, cred eu, a fost faptul ca orasul in care locuim a trecut deja printr-o tragedie ca asta, in 1997. Atunci s-au renovat si reconstruit 90% din case, dupa normele si standardele europene. Amatrice, dar si celelalte localitati de pe langa Norcia sunt foarte vechi”, a spus romanul pentru Ziare.com.

Cand a deschis televizorul, s-a speriat: “Locuiesc mai aproape de Perugia decat de Norcia, iar Perugia era trecuta drept ‘devastata’ in titlul de breaking news. A fost haos, dar au reusit sa-si stabileasca niste prioritati de interventie si informare”, a relatat Sergiu. Miercuri dimineata, el si sotia lui au plecat sa ajute victimele cutremurului. Spune ca i-ar fi fost rusine sa stea cu telefonul in mana si sa-i filmeze pe altii cum isi rup degetele printre mormanele de pietre.

“Oamenii au improvizat. Nu esti pregatit, nu stii cum sa reactionezi dupa o asa catastrofa. Multi au iesit de bunavoie sa dea o mana de ajutor, altii si-au scos la treaba utilajele, altii au venit de la zeci de kilometri, impresionati. Si impresionanti, as zice”, ne-a povestit Sergiu.  A trecut prin Norcia – principala localitate – de care se leaga inca trei orase afectate. A fost in Amatrice, zona cea mai afectata de cutremur, si a incercat sa intre in Castelluccio si alte doua orase, pe drumuri ocolite. S-a intalnit cu oameni care erau teribil de speriati. A intalnit si o romanca – femeia statuse in masina, impreuna cu cei doi copii, de la 3 la 8 dimineata.

“Voi ati vazut case prabusite, victime scoase de printre bucatile de ciment, declaratii oficiale si tot felul de explicatii cu harta in fata. Eu am vazut orasele si traseul pe viu. Am vazut si auzit masinile de pompieri si ambulantele, am vazut elicopterele, am vazut autocarele pline cu oameni plini de praf si copii dezorientati.

Am vazut spaima din ochii batranilor din Norcia care-si intindeau hainele pe sarma de la geam si incercau sa para normali. Am vazut cozile de voluntari la donat sange si materiale. Eu am simtit praful din Amatrice la mine in plamani”, a povestit Sergiu. ” (…) Victime mai sunt. Sunt si in alte orase. Dar ca puteau fi si mai multe daca Italia nu dispunea de o asa caracatita de drumuri – cai de acces spre locurile pricinuite. Drumuri mai inguste si mai sinuoase, dar bine intretinute – unele chiar cu asfalt de o calitate cum nu vezi nici prin Roma. Au permis transportul ranitilor si accesul echipelor de protectie civila in timp util – pana cand s-au eliberat strazile principale.

Elicopterele au survolat toata zona si au notat dezastrele, comunicand cu echipele de la sol si facandu-si prioritate. Oamenii si-au scos la treaba tractoarele, camioanele si escavatoarele – fiind o zona rurala, fiecare om are cel putin un tractor sau vreo Panda cu remorca. (…) Nu cred ca te poate pregati nimeni pentru asa ceva. Autoritatile italiene sunt bine echipate, nu cred ca in materie de dotari le lipseste ceva”, conchide Sergiu Balaban Duck.

UPDATE JOI 13.35: Primarul comunei Avrameni, Ioan Bucatariu, a anuntat ca familia MARICICAI IOSUB a fost anuntata oficial de decesul tinerei. Se pare ca romanca a fost gasita moarta in pat. MARICICA IOSUB este a treia romanca declarată MOARTA in urma  CUTREMURULUI devastator care a lovit centrul Italiei, conform Libertatea. 

UPDATE JOI 10.35Echipele de salvare au lucrat toata noaptea de miercuri spre joi incercand sa gaseasca prin moloz supravietuitori in urma CUTREMURULUI puternic care a lovit miercuri centrul Italiei. Cel putin 247 de persoane au murit  si peste 360 sunt RANITE, potrivit unui nou bilant anuntat joi dimineata, scrie AP. Intre victime sunt si doi ROMANI.

Institului american de geofizica (USGS) a anuntat ca un nou seism evaluat la 4,7 pe scara Richter a avut loc miercuri noaptea la 7 km de orasul Norcia, grav afectat de cutremurul de miercuri. Iar un alt seism cu magnitudinea 4,6 a fost inregistrat la 10 km de Arquata del Tronto, de asemenea grav lovit miercuri. Numarul victimelor este de astept sa creasca si in urmatoarele ore, avand in vedere ca sunt multi oameni dati disparuti.

Dintr-un hotel, care s-a prabusit miercuri in micul oras Amatrice in timp ce acolo erau aproximativ 70 de persoane au fost recuperate doar sapte victime pana in prezent, a declarat joi primarul orasului care a fost unul dintre cele mai grav afectate de cutremur. 

UPDATE JOI 10.00MAE a anuntat joi dimineata ca inca un ROMAN a fost declarat MORT in urma CUTREMURULUI puternic de marti din centrul Italiei. Astfel, bilantul victimelor romani ajunge la doi morti. In plus, opt conationali sunt dati disparuti de apartinatori, iar patru sunt raniti si sunt internati, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe la postul de televiziune Digi 24.

Miercuri seara, ministerul Externe anuntase ca un roman a murit, doi au fost raniti si 9 sunt dati disparuti. “Echipele consulare mobile s-au deplasat la unitatile medicale unde se afla internati cei 4 cetateni romani raniti si mentin permanent legatura cu personalul specializat care ii monitorizeaza pentru informatii actualizate cu privire la evolutia starii acestora de sanatate. Totodata, mentionam faptul ca cele doua echipe mobile au continuat demersurile de acordare a asistentei consulare pe parcursul intregii nopti, deplasandu-se si la o tabara de sinistrati unde sunt adapostiti 10 cetateni romani. In ceea ce priveste semnalarile primite in cursul zilei de astazi privind cetatenii romani dati disparuti, mentionam ca verificarile continua, in acest moment 8 persoane aflandu-se in aceasta situatie”, scrie un comunicat al Ministerului de Externe (MAE). In zonele afectate de seism traiesc zeci de mii de cetateni romani.

UPDATE 10: Numarul victimelor creste dramatic. Premierul italian, Matteo Renzi, a declarat ca sunt cel putin 120 de MORTI! Totodata, purtatorul de cuvant al MAE, Ionut Valcu, a declarat pentru Mediafax ca numarul romanilor afectati de cutremurul din Italia ar putea creste. “Operatiunile de salvare sunt in desfasurare si este posibil ca numarul cetatenilor romani afectati sa sufere modificari in orele urmatoare”, a spus el.

UPDATE 9Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunta cu un cetatean ROMAN a MURIT in urma in urma CUTREMURULUI care a afectat, in cursul noptii, regiunea centrala a Italiei. BILANTUL a ajuns la 80 de MORTI si cateva sute de RANITI!

Misiunea diplomatica la Roma va asigura intreaga asistenta consulara necesara in acest caz. MAE precizeaza, intr-un comunicat, ca doua persoane de cetatenie romana au fost identificate printre raniti si se afla internate pentru ingrijiri medicale. De asemenea, un numar de 9 cetateni romani rezidenti in zona sinistrata au fost dati disparuti de catre apartinatori.

Misiunea diplomatica romana mentine legatura permanenta cu autoritatile italiene competente si intreprinde demersuri pe toate canalele disponibile, inclusiv prin cele 2 echipe consulare mobile (Ambasada Romaniei la Roma si de la Consulatul General al Romaniei la Bologna), care se afla la fata locului si actioneaza coordonat in vederea obtinerii de informatii cu privire la existenta altor cetateni romani, afectati de seism.

UPDATE 8: Presedintele Klaus Iohannis a trimis omologului sau italian Sergio Mattarella un mesaj de condoleante, in urma seismului puternic produs miercuri dimineata pe teritoriul tarii.

“Cu profunda tristete am aflat despre cutremurul care a afectat centrul Italiei in cursul noptii de 23 spre 24 august, soldat cu regretabile pierderi de vieti omenesti, raniti, persoane disparute sau evacuate, importante pagube materiale. Din pacate, acest cutremur de magnitudine importanta ne readuce in memorie un alt eveniment tragic din istoria recenta a Italiei, seismul din orasul Aquila din 2009”, se arata in mesajul tranmis de seful statului, care se afla in concediu in Germania.

Presedintele Klaus Iohannis a exprimat solidaritatea fata de poporul italian, atat in nume personal, cat si in numele romanilor, transmitand, totodata, condoleante familiilor si apropiatilor victimelor, precum si urari de insanatosire grabnica pentru cei raniti.

UPDATE 7: Immacolata Postiglione, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din Italia, a anuntat intr-o conferinta de presa ca bilantul a urcat la 73 de morti, informeaza AFP. Guvernul a facut apel la populatie a doneze sange pentru victimele CUTREMURULUI. Crucea Rosie face apel la populatie sa isi dezactiveze parolele de wi-fi, pentru ca oricine sa se poata conecta la Internet si comunica cu familia si prietenii pentru a-i anunta ca sunt in siguranta.

UPDATE 6: Bilantul oficial al CUTREMURULUI indica cel putin 63 morti, dar inca mai exista oameni prinsi sub daramaturi. Printre victime se afla si multi copii. Doar in orasul Amatrice, cel mai afectat de SEISM, sunt peste 35 de persoane decedate. Presedintele italian Sergio Mattarella le cere CONATIONALILOR sa dea dovada de solidaritate “in acest moment de durere”.

UPDATE 5: Au aparut imagini noi chiar din timpul DEVASTATORULUI CUTREMUR:

UPDATE 4: Guvernul italian a anuntat pe Twitter ca ministrul pentru infrastructuri, Graziano Delrio, si seful Protectiei civile, Fabrizio Curcio, vor fi in curand in zonele care au avut de suferit in urma CUTREMURULUI. Continua sa creasca bilantul victimelor. Agentia Ansa anunta ca 38 de oameni au murit. Un reprezentant al Departamentului pentru Protectie Civila din Italia a confirmat bilantul CUTREMURULUI devastator. Inca sunt oameni prinsi sub ruine.

UPDATE 3: MARTURII din INFERN!  Supravietuitori ai CUTREMURULUI devastator din ITALIA au povestit ororile prin care au trecut miercuri dimineata, cand centrul Peninsulei a fost lovit de cel mai puternic SEISM din ultimii ani. “Puteai auzi voci strigand dupa ajutor de sub daramaturi. Mama si tatal meu sunt raniti, dar in viata”, a povestit tanara pentru Ansa, in timp ce astepta in unitatea de urgente a spitalului din Ascoli Piceno.

“Eu eram in Pagliare si, dupa ce mi-am revenit din soc, am fugit in Pescara del Tronto, unde locuiesc ai mei. Cativa prieteni ne-au ajutat sa-i scoatem (de sub daramaturi – n.red.). Mama mea are o mana rupta si o leziune la cap. Pescara del Tronto este un dezastru”, a povestit ea cu ochii in lacrimi, spunand ca si tatal sau a fost ranit.

Un barbat a povestit ca a scapat cu viata ca prin minune, dupa ce SEISMUL i-a daramat casa aflata pe una dintre strazile centrului vechi din orasul Amatrice, cel mai afectat de CUTREMUR. “Am scapat printr-un miracol si pentru ca tocmai ma trezisem ca sa plec la munca. Tocmai ma dadusem jos din pat, cand totul s-a prabusit. Zece secunde au fost de ajuns ca sa distruga tot”, a spus el.

Si Nick Mortimer a povestit pentru The Guardian ca familia sa, formata din noua membri, se adunase pentru o aniversare intr-o vila din apropiere de Amandola: “Dupa CUTREMUR si o replica am fugit panicati din cladire. SEISMUL a facut cladirile sa se zgaltaie, dar nu a provocat pagube majore. Replicile au continuat in urmatoarea ora, dar au fost din ce in ce mai putin severe”.

Renata Morioni spune ca se afla in vacanta in satul ei natal din regiunea Marche, la cativa kilometri de Amatrice si epicentru, cand a avut loc CUTREMURUL. “Am simtit zdruncinaturi foarte puternice pe la ora (locala – n.red.) 3:00…a durat o vesnicie – apoi din nou dupa vreo jumatate de ora sau 45 de minute. Era ca in 1997. Terifiant”, a aratat ea. “A fost atat de puternic. Aveam impresia ca patul merge prin camera cu noi in el”, a povestit si Lina Mercantini din Ceselli, Umbria, pentru agentia Reuters, citata de The Independent. “Dumnezeule, a fost ingrozitor. Peretii s-au crapat, iar toate cartile au cazut de pe rafturi”, a spus Olga Urbani, care locuieste in orasul Scheggino.

UPDATE 2: Presa italiana anunta 22 de MORTI si peste 100 de RANITI, dar informatia nu este confirmata oficial. E cod rosu de urgenta in Italia. In localitatea Rieti nu se poate ajunge, toate drumurile de acces sunt blocate. Facebook a activat functia SafetyCheck pentru ca cei care se afla in zona afectata de CUTREMUR, care pot sa-i anunte pe apropiati, prin intermediul retelei de socializare, ca sunt teferi.

UPDATE 1: Cel putin sase persoane au murit in urma CUTREMURULUI din centrul Italiei, au spus autoritatile pentru postul de radio RAI. Primarul localitatii Accumoli in apropierea epicentrului CUTREMURULUI confirma ca sunt 4 morti, scrie Reuters. Primarul din Amatrice, localitate lovita dur de seism, a declarat de postul national de radio, RAI, care s-au prabusit cladiri in centrul orasului. “Ce pot sa-ti spun? Este o drama “, a afirmat el. Primarul localitatii Amatrice, Sergio Perozzi, a declarat ca sunt oameni ingropati sub daramaturi si ca “orasul nu mai exista”, scrie AP. Amatrice este un oras de aproximativ 300 000 de oameni si se pare acolo situatia este cea mai grava. Primarul localitatii Accumoli anunta in lacrimi la RAI 1 ca a inregistrat sase morti, printre care si doi copii. MAE anunta ca in continuare nu exista informatii despre romani raniti. O echipa consulara mobila de la consulatul din Bologna s-a deplasat de urgenta in zona afectata de CUTREMUR.

Epicentrul CUTREMURULUI a fost la 10 km sud-est de Norcia, un oras in regiunea Umbria aflat la aproximativ 150 de kilometri de Roma, a anuntat USGS, care si-a insotit comunicat de o alerta rosie, sugerand posibile pagube importante.

STIRE INITIALA

CUTREMURUL a avut mai multe replici, toate puternice, a anuntat Departamentul de Protectie Civila din Italia. Seismele au afectat mai multe localitati din apropierea epicentului CUTREMURULUI localizat la Perugia: Accumoli, Pescara del Tronto, Amatrice – oras in care s-au inregistrat pagube materiale importante. Primarul din Amatrice a anuntat ca jumatate de orasul locuit de 5.000 de oameni e complet distrus. Au fost raportate si alunecari de teren si scurgeri de gaze in localitate.

Bilantul oficial al CUTREMURULUI indica zece morti, dar inca mai exista oameni prinsi sub daramaturi. Romanii afectati de cutremurul care a lovit centrul Italiei pot suna la urmatoarele numere de telefon:Ambasada Romaniei in Italia(0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56Consulatul General al Romaniei la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209.

Sursa foto: corierre