Cutremur in Vrancea. Este al 12-lea seism din ultimele trei saptamani!

Cutremur

Un nou cutremur s-a produs, sambata seara, in zona Vrancea. Seismul a avut o intensitate de 3,5 grade pe Richter si a fost inregistrat la ora 22.01, informeaza Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP).

Orase apropiate de epicentrul seismului sunt: Covasna (35 de kilometri), Targu Secuiesc (48 de kilometri), Focsani (52 de kilometri), Ramnicu Sarat (52 de kilometri) si Marasesti (61 de kilometri).

Un alt seism cu magnitudinea 3,4 pe scara Richter s-a produs, vineri dimineata, in zona Vrancea. De altfel, in aceasta saptamana au avut loc sase cutremure in zona Vrancea cu magnitudinea de peste 3 grade pe scara Richter, respectiv in 22 octombrie – 3,8 grade, in 23 octombrie – doua seisme cu magnitudinea de 3,1 grade, în 24 octombrie – 3,2 grade, în 25 octombrie – 3,4 grade pe scara Richter si i 26 octombrie – 3,6 grade pe scara Richter. 

In 6 octombrie, tot in zona Vrancea, s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simtit si la Bucuresti, dar si in nordul Bulgariei si in Republica Moldova. In total s-au produs 12 cutremure in ultimele trei saptamani.

Mircea Radulian, directorul onorific al INFP, declara, la inceputul saptamanii, ca seismul de 3.8 pe Richter produs la inceputul acestei saptamani nu este o replica a seismului din 6 octombrie si a adaugat ca nu se poate sti dinainte cand se va produce un cutremur.

“In zona Vrancea la magnitudini de aceasta marime nu se produc replici de cutremur. Nici cutremurul de 4,7 nici acesta nu au fost replici ale cutremurului din 6 octombrie. Replica este un cutremur care se produce imediat dupa producerea socului principal, nu la un interval atat de mare de zile. Nu putem sa stim cand va fi un cutremur sau sa facem o prognoza de cutremur”, a precizat Mircea Radulian, directorul onorific al INFP.

Un cutremur mare ar produce dezastru in Romania

Un cutremur puternic ar produce efecte inspaimantatoare in Romania. Tara noastra se ridica la un risc major in caz de dezastru, conform documentului pe care s-a fundamentat Legea asigurarii obligatorii a locuintei, citat de Capital.

Documentul contine concluzii inspaimantatoare despre efectele unui cutremur important. Trei sferturi din cele peste 8,4 milioane de locuinte din Romania sunt construite inainte de cutremurul 1977, fiind ridicate dupa normative vechi. 

Cea mai grava concluzie este cea referitoare la efectele unui cutremur similar celui din martie 1977. In cazul acestui eveniment care, potrivit specialistilor, „va veni cu siguranta“, peste 350.000 de locuinte ar fi distruse total, in timp ce pagubele s-ar ridica la aproximativ 4,8 miliarde de euro.

Afla aici ce contine acest document