CUTREMUR NEPAL: Alpinistul ALEX GAVAN spune ca TABARA DE BAZA arata ca dupa o EXPLOZIE NUCLEARA

Mai multi ALPINISTI ROMANI au fost surprinsi de CUTREMURL PUTERNIC produs in NEPAL, seism care a dus la producerea a numeroase AVALANSE in Everest.

UPDATE 22.56: Alpinistul roman ALEX GAVAN a postat duminica pe Twitter noi informatii despre tragedia care a lovit Nepalul sambata, odata cu seismul de 7,9 grade care a facut peste 2.400 de morti, alte cateva mii de raniti si pagube materiale enorme.

“Lucrurile s-au mai linistit acum, dar o mare parte a taberei de baza arata ca dupa o explozie nucleara. Mare pustiire. O uriasa incertitudine domneste printre oameni”, a postat ALEX GAVAN pe Twitter duminica dupa-amiaza.

Ulterior, acesta a revenit cu noi informatii.

“O noua replica de intensitate mica s-a resimtit la tabara de baza de la 5.360 de metri altitudine. Pericolul este inca prezent (…)

Unele grupuri au parasit deja locul, corturile lor au fost complet distruse. Unii dorm cu castile pe cap si ghetele in picioare”, a mai postat alpinistul roman.

UPDATE 01:33: Cei 10 cetateni romani identificati in Nepal, printre care patru alpinisti, sunt bine. Ministerul de Externe a informat, sambata seara, ca toti cei 10 cetateni romani, sase turisti si patru alpinisti, identificati in Nepal, unde s-a produs un seism cu magnitudinea 7,9, “sunt bine”.

Vicepresedintele Federatiei Romane de Alpinism si Escalada a informat ca doi alpinisti romani, aflati pe versant in momentul producerii avalansei provocate de cutremur, “sunt bine si in prezent se afla in tabara numarul 1 din Nepal”, potrivit unui comunicat MAE cu informatii actualizate la ora 21.00, ora Romaniei, in legatura cu situatia cetatenilor romani din Nepal.

Familiile celor doi au fost informate de acest lucru de liderul grupului de expeditie, mai anunta MAE, precizand ca cei doi alpinisti fac parte din grupul de patru care s-a aflat pe versant in momentul producerii avalansei. Pana acum, nu se reusise stabilirea unui contact cu ei, in timp ce despre ceilalti doi se stia din cursul zilei ca sunt in siguranta.

MAE informeaza ca, pana in prezent, au fost identificati in Nepal 10 cetateni romani, sase turisti si cei patru alpinisti mentionati, si ca toti “sunt bine”.

Cei patru alpinisti romani aflati intr-o expeditie pe muntele Everest, in timul producerii unei avalanse, sunt Alex Gavan, Teofil Vlad, Justin Ionescu si Zsolt Torok.

Conform ultimelor informatii BAZELE 1 si 2 situate la poalele EVERESTULUI au fost distruse in totalitate de seria AVALANSELOR declasate de CUTREMURUL din NEPAL.

CITESTE SI: VIDEO CUTREMUR DE 7,9 GRADE IN NEPAL: Bilant provizoriu: 150 de MORTI. UPDATE 

Alpinistul HORIA COLIBASEANU a declarat pentru postul B1 TV ca alpinistul ALEX GAVAN a anuntat deja pe contul personal de Twitter ca este teafar. COLIBASEANU a precizat ca in zona se afla si ZSOLT TOROK si IUSTIN IONESCU, despre cei doi ROMANI nu exista, deocamdata, informatii. 

Date nu exista in acest moment nici despre un al treilea ALPINIST ROMAN care se afla in Tibet tot in incercarea de a escalada Everestul.

Alpinistul roman ALEX GAVAN, aflat pe muntele Pumori, la aproximativ 8 km vest de EVEREST, a postat pe reteaua Twitter informatia potrivit careia cutremurul a provocat o avalansa pe masivul EVEREST, transmite Reuters.

“CUTREMURUL a fost simtit la tabara de baza de pe EVEREST, apoi s-a produs o avalansa mare pe masivul Pumori”, a scris romanul ALEX GAVAN pe contul sau de Twitter, adaugand “am fugit din cort pentru a ma salva. Nevatamat. Multi, foarte multi oameni se afla pe masivul Pumori”.

Vom reveni cu amanunte.

Sursa foto: bbc.co.uk