CUTREMUR NEPAL: Alti șase cetateni ROMANI au fost IDENTIFICATI de MAE. ALIPINISTII Justin Ionescu si Zsolt Torok sunt TEFERI. UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a identificat alti sase cetateni ROMANI aflati in Nepal care sunt in siguranta, a anuntat institutia, printr-un comunicat remis luni presei.

UPDATE 20.09: Justin Ionescu si Zsolt Torok, cei doi ALPINISTI romani ce aveau ca obiectiv ascensiunea Muntelui Everest (8.848 m), pe ruta nepaleza, sunt TEFERI dupa CUTREMURUL care a lovit NEPALUL in weekend, anunta un comunicat al Federatiei Romane de Alpinism si Escalada (FRAE).

Justin Ionescu si Zsolt Torok urmeaza sa fie evacuati din Tabara 1, aflata la aproximativ 6.000 de metri altitudine, acolo unde cei doi se afla in prezent.

Echipele montane de salvare, ajutate de vremea favorabila, au inceput evacuarea ALPINISTILOR blocati de doua zile pe Everest, ca urmare a avalanselor provocate de puternicul seism produs sambata in Nepal, potrivit Reuters.

ALEX GAVAN, care se aclimatiza pentru ascensiunea Muntelui Lhotse (8.516 m), un varf inveninat, se afla de asemenea in siguranta.

Teofil Vlad, aflat de cealalta parte a Muntelui Everest (pe Nord, in Tibet), este de asemenea in siguranta, la 5.200 m altitudine (tabara de baza tibetana). Zona nordica a fost mai putin afectata de cutremur.

“Caderea de gheata Khumbu, care face accesul spre Tabara 1, unde se afla Justin si Zsolt acum, a fost inchisa de autoritatile nepaleze. Cei doi alpinisti fie vor fi evacuati cu elicopterul, impreuna cu ceilalti alpinisti blocati acolo, fie vor cobori dupa reamenajarea traseului pe Khumbu — care a fost afectat de avalanse — , asta in cazul in care cei doi mai au echipamentul necesar pentru a face acest lucru. Avem incredere in deciziile lor, sunt alpinisti experimentati si puternici”, a declarant vicepresedintele Federatiei Romane de Alpinism si Escalada, MARIUS GANE.

“Pe parcursul zilei de 27 aprilie 2015, au continuat demersurile complexe de identificare si contactare a cetatenilor romani care se afla in regiunea afectata de cutremurul produs in Nepal, la data de 25 aprilie 2015. In acest sens, prin eforturile conjugate ale Departamentului Consular, Ambasadei Romaniei la New Delhi si Consulatului Onorific al Romaniei din Nepal, au mai fost identificati in Nepal alti 6 cetateni romani. Acestia nu au putut fi contactati direct, insa, Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a reusit sa identifice si sa contacteze familiile lor din tara care au precizat ca cei 6 cetateni romani sunt in afara pericolului”, se spune in comunicat.

Potrivit sursei citate, bilantul care a rezultat in urma situatiei actualizate, luni, la orele 18.00, indica un numar de 36 de cetateni romani identificati in Nepal.

Citeste si: MAE: 28 CETATENI ROMANI au fost identificati in urma CUTREMURULUI din NEPAL. TOTI sunt in SIGURANTA. UPDATE

“Lista cetatenilor romani din Nepal este actualizata permanent in acord cu solicitarile de asistenta consulara receptionate. In ceea ce priveste situatia persoanelor aflate pe versantul muntelui, au fost declansate operatiuni de evacuare cu elicoptere, acestea fiind in curs de desfasurare. Referitor la situatia celor 4 alpinisti romani, se mentine legatura permanenta cu reprezentantul Federatiei Romane de Alpinism si Escalada”, sustine MAE.

Ambasada Romaniei la New Delhi nu a primit nicio confirmare oficiala referitoare la existenta vreunui cetatean ROMAN printre victime.

MAE continua monitorizarea cu prioritate a situatiei din regiune si mentine legatura permanenta cu Ambasada Romaniei la New Delhi si cu Consulatul Onorific al Romaniei din Nepal.

Cetatenii ROMANI care au rude sau prieteni in zona afectata de cutremur au la dispozitie pentru informatii numarul de telefon 0728.557.116 sau e-mail-ul comunicare.consulara@mae.ro.

Citeste si: CUTREMUR NEPAL: BILANTUL a crescut la 3.800 de MORTI. UPDATE

MAE reitereaza recomandarile anterioare adresate cetatenilor ROMANI care se deplaseaza sau se afla in strainatate de a-si anunta prezenta la misiunea diplomatica romana sau la oficiul consular roman din statul respectiv, pentru a beneficia mult mai rapid de asistenta consulara in cazuri de urgenta.