CUTREMUR NEPAL: NUMARUL MORTILOR a ajuns la 2.450. UE ofera trei milioane de euro sub forma de AJUTOARE DE URGENTA. UPDATE

CUTREMURUL din NEPAL de sambata a dus la moartea a 2.450 de oameni, potrivit unui NOU BILANT difuzat duminica de o oficialitate a Ministerului de Interne de la Kathmandu, relateaza Agerpres, care citeaza DPA.

UPDATE 21.50: Uniunea Europeana (UE) ofera Nepalului trei milioane de euro sub forma de AJUTOARE DE URGENTA ca urmare a cutremurului devastator de sambata in care si-au pierdut viata 2.450 de oameni, relateaza Agerpres, care citeaza DPA.

“Am mobilizat toate mijloacele noastre de raspuns in situatii de urgenta pentru a ajuta supravietuitorii si autoritatile dupa aceasta tragedie”, a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar si gestionarea crizelor, cipriotul Christos Stylianides. “Este mare nevoie de echipe medicale si de provizii”, a adaugat el, cerandu-le statelor membre sa-si ofere ajutorul.

Belgia, Finlanda, Germania, Grecia, Olanda, Polonia si Suedia s-au oferit sa trimita echipe de cautare si salvare, sisteme de purificare a apei si asistenta tehnica prin intermediul agentiilor de resort ale UE.

Ajutoarele de urgenta ale Comisiei Europene vor acoperi cele mai urgente nevoi in zonele cele mai afectate, inclusiv apa potabila, medicamente, adaposturi provizorii si telecomunicatii, a mai spus comisarul european.

UPDATE 20.35: Cel mai mare seism din Nepal din ultimii 81 de ani, produs sambata, cu o magnitudine de 7,8, urmat duminica de mai multe replici, dintre care cea mai puternica a fost de 6,7, este rezultatul ciocnirii a doua mari placi tectonice, cea indiana si cea euroasiatica, explica specialistii de la Institutul american de geofizica (USGS).

“Placa indiana avanseaza catre Tibet cu o viteza de ordinul a 2 centimetri pe an si incearca sa intre sub platoul tibetan”, a declarat Jerome Vergne, seismolog la Observatorul pentru Studierea Pamantului din Strasbourg, citat de AFP. “Aceasta suprapunere nu se face continuu, ci sacadat. Acolo a avut loc o asemenea miscare brusca foarte mare, adica o ruptura brutala pe falia dintre cele doua placi”, a mai spus el.

Replici, potential foarte puternice, ale CUTREMURULUI de sambata sunt previzibile in lunile si anii care vor urma in Nepal, unde cercetatorii se asteapta la “seisme majore”.

CUTREMURUL de sambata a fost produs de ruptura unei mari falii, care a generat unde cu atat mai puternice cu cat fenomenul a fost foarte rapid. Ruptura a inceput la nord-vest de capitala tarii, Kathmandu, si s-a propagat catre est, pe aproximativ o suta de kilometri. “Partea superficiala, de la sud de Kathmandu, nu s-a spart, ceea ce inseamna ca zona nu a fost complet deblocata d acest seism”, asa incat anii urmatori vor fi “o perioada delicata”, a apreciat Pascal Bernard, seismolog la Institutul pentru fizica globului pamantesc din Paris.

Aceasta ciocnire a placilor tectonice sta la originea lantului Muntilor Himalaya, aminteste AFP, mentionand ca, in regiunea respectiva, exista falii imense, cu planuri inclinate foarte lungi, care pot genera mari zone de contact. In regiunea himalayana se vor mai inregistra cutremure majore, putand chiar depasi magnitudinea celui de sambata, a estimat Pascal Bernard, precizand ca acest lucru se poate intampla “in cateva zeci sau chiar sute de ani”. “Ceea ce este mai rau abia urmeaza, dar s-ar putea sa se intample peste cateva secole”, a opinat el.

Inaintea celui de sambata, un mare CUTREMUR s-a produs — din cauza apropierii placilor tectonice — in 1934 la Kathmandu, iar anterior acestuia, in anul 1255.

UPDATE 19.54: CUTREMURUL devastatator produs sambata in NEPAL a declansat o mobilizare la nivel international.

Astfel, Crucea Rosie s-a declarat preocupata de situatia localnicilor din zonele rurale izolate, situate in apropierea epicentrului. “Anticipam pierderi de vieti omenesti si distrugeri considerabile”, a avertizat Jagan Chapagain, director pentru Asia-Pacific al Federatiei internationale a societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (FICR).

Papa Francisc si-a exprimat solidaritatea cu toti cei afectati de acest dezastru precum si profunda “tristete”, potrivit cardinalului Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului.

SUA au anuntat trimiterea de echipe de salvare si deblocarea unui prim pachet de ajutor de un milion de dolari.

India a trimis doua avioane de transport militare si China a anuntat trimiterea unei echipe de 62 de salvatori, insotiti de caini dresati pentru gasirea supravietuitorilor. Doua avioane rusesti ce transporta echipe de salvare vor pleca din Rusia duminica, potrivit Ministerului pentru Situatii de Urgenta. Singapore si Israel vor trimite la randul lor echipe de salvare si alte ajutoare.

Expertii UE urmeaza sa ajunga la locul dezastrului. Berlinul, Londra, Parisul si Madridul au promis de asemenea ajutoare, in timp ce Norvegia a anuntat alocarea a 3,5 milioane de euro.

FMI s-a declarat pregatit sa trimita cat mai curand o echipa in Nepal pentru a ajuta guvernul sa evalueze situatia macroeconomica si sa identifice nevoile financiare ale tarii, in coordonare cu Banca Mondiala si Banca Asiatica pentru Dezvoltare (BAD).

Directorul general al FMI, CHRISTINE LAGARDE, si-a exprimat “profunda simpatie” fata de populatia nepaleza si a afirmat intr-un comunicat ca va colabora cu Banca Mondiala, Banca Asiatica pentru Dezvoltare si alte agentii, pentru acordarea de ajutor.

Si unele companii private sau grupuri umanitare si-au anuntat sprijinul pentru NEPAL. Organizatii importante precum Oxfam, Save the Children si Unicef au publicat apeluri pentru sprijinirea Nepalului, pe site-urile proprii. Unicef ofera provizii, inclusiv tablete de purificare a apei, truse igienice si suplimente nutritive, colaborand cu guvernul si alti parteneri din NEPAL pentru a acoperi nevoile imediate ale copiilor.

“Bilantul victimelor se ridica deocamdata la 2.450 de persoane. Circa 6.000 de oameni au fost raniti in timpul cutremurului”, a declarat pentru DPA purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne nepalez, Laxmi Dhakal. Majoritatea deceselor au fost provocate de prabusirea acoperisurilor sau a peretilor.

Citeste si: CUTREMUR NEPAL: Autoritatile nepaleze afirma ca 22 PERSOANE au MURIT pe EVEREST, numarul celor DISPARUTI fiind de 217

“Provocarea imediata pentru noi este de a avea acces la zonele izolate unde majoritatea caselor s-au prabusit. Este greu de ajuns acolo”, a explicat el, adaugand ca, indeosebi la sate, este nevoie urgenta de produse de baza, alimentare si nealimentare.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: ROMANIA este alaturi de familiile indurerate dupa CUTREMURUL din NEPAL

Sursa foto: cnbc.ro