CUTREMUR PUTERNIC in Mareea Egee, resimtit la Bucuresti. UPDATE

Un cutremur puternic a avut loc sambata in jurul orei 12.30 in Marea Egee, seismul fiind simtit in Bucuresti si in sudul Romaniei.

UPDATE 14.34: Cutremurul s-a simtit puternic in nord-estul Greciei, dar si in Istanbul, situat in Turcia vecina. Seismul nu s-a soldat cu victime si nici cu daune materiale semnificative, conform informatiilor preliminare anuntate de autoritatile elene.

Potrivit realitatea.net cutremurul a avut loc la ora 12.24 in Marea Egee, a avut 6,6 grade si s-a produs la o adancime de 80 kilometri.

Conform Agerpres, cutremurul a avut magnitudinea de 7,2.

Datele afisate pe site-ul Institutului National de Fizica Pamantului (INFP) arata ca magnitudinea cutremurului a fost de 6,6, seismul avand loc la o adancime de 80 de kilometri in Marea Egee. 

Citeste si: CUTREMUR petrecut in zona Vrancea, in urma cu putin timp!

Potrivit datelor institutului american de geofizica USGS, prezentate de Reuters si preluate de Agerpres, seismul a avut magnitudinea de 7,2 grade si s-a produs la o distanta de aproximativ 77 kilometri sud/sud-vest de Alexandropolis si la o adancime de 91 de kilometri. Cutremurul s-a resimtit in Romania, inclusiv la Bucuresti, dar si in Bulgaria.

Constantin Ionescu, directorul INFP, a declarat la Realitatea TV ca magnitudinea cutremurului a fost de 6,5 grade si ca seismul a avut loc la ora 12.25 in Marea Egee la o adancime de doi kilometri, fiind resimtit in Bucuresti si in sudul tarii. In Bucuresti, cutremurul a avut o intensitate de 3 grade pe scala Mercalli. Ionescu a aratat ca la aceasta intensitate cutremurele nu repezinta un pericol si ca nu produc pagube.

Totodata, Ionescu a declarat ca au existat si mai multe replici ale cutremurului, ultima avand 4,3 grade, care insa nu s-au simtit in tara noastra.

De asemenea, directorul INFP a declarat ca zona in care a avut loc cutremurul este una predispusa la seisme.  

Citeste si: CUTREMUR de 4.9 grade in Grecia

Potrivit directorului INFP, seismul s-a produs pe falia nord-anatoliana. Ionescu a mai spus ca seismul s-a simtit in Bucuresti si, probabil, in Giurgiu, Oltenita, Constanta, Mangalia si Craiova.

Directorul INFP a precizat ca este pentru prima data cand un cutremur produs in Marea Egee este simtit in Romania.

Potrivit Realitatea TV, cutremurul s-a resimtit in Grecia la o magnitudine de 7,2. La putin timp dupa producerea acestuia, alte doua replici au avut loc.

Ionescu a mai declarat la Realitatea TV ca cele mai noi date arata ca seismul s-a produs pe la o adancime de 37 kilometri si a avut o intensitate de 7 grade pe scala Mercalli. Cutremurul a avut opt replici. In Romania, seisum a fost resimtit la intensitati cuprinse intre 2 si 4 grade.