CUTREMURATOR! Ce au facut victimele din ELICOPTERUL SMURD prabusit la Constanta in momentul tragediei

CUTREMURATOR! Ce au facut victimele din ELICOPTERUL SMURD prabusit la Constanta in momentul tragediei

Marturii cutremuratoare de la accidentul de elicopter produs, luni seara, in judetul Constanta. Un elicopter SMURD s-a prabusit in Lacul Siutghiol, echipele de interventie aflate la locul prabusirii reusind sa recupereze o persoana dintre cele patru aflate la bord, precum si carlinga aparatului de zbor. Continua cautarile pentru celelalte trei persoane.

Martorii au povestit detalii cutremuratoare de la accident. Ei spun ca la un moment dat au vazut iesind fum de la unul din motoarele elicopterului aflat deasupra lacului Siutghiol, dupa care acesta s-a prabusit in apa, imediat auzindu-se o explozie. Oamenii au mai povestit ca dupa prabusirea elicopterului, victimele au tipat dupa ajutor minute in sir, in speranta in ca vor fi salvati. Tot cei care au vazut tragedia mai spun ca echipele de salvare ar fi venit tarziu.

“M-am dus la mal si am strigat misca-te, misca-te. M-am dus din instinct sa vad ce se intampla”, a povestit unul dintre martori.

O alta persoana a declarat că atunci cand a sunat la numarul de urgenţă 112 pentru a cere ajutor a specificat clar că accidentul s-a petrecut în zona Butoaie, însă autorităţile s-au deplasat întâi în zona pontonului de la cazino.

Citeste si: ELICOPTER SMURD, PRABUSIT IN LACUL SIUTGHIOL DIN CONSTANTA. PROGNOSTIC REZERVAT IN PRIVINTA MEDICULUI CARE A FOST SCOS DIN APA

“Am sunat la 112. Le-am spus (autorităţilor n.r.) să vină în zona Butoaie că acolo s-a întâmplat accidentul, ei s-au dus la pontonul de la zona cazino, a durat vreo 40 de minute. Iniţial am avut impresia că s-au ciocnit două maşini pe bulevard. Când m-am uitat înspre lac deja am văzut elicele, coada. Era ca şi cum aterizează un hidroavion, nu picaj, ca şi cum vrea să aterizeze. Am văzut cum s-a prăbuşit elicopterul. Eu nu am văzut decât în ultimele trei secunde, impactul atunci. În lac nu am mai văzut nicio persoană, dar am auzit cum strigă “ajutor, ajutor”. I-am spus să se mişte să nu îngheţe. Încerca să iasă, s-a auzit cum striga după ajutor. Persoana era acolo unde se vedea epava. După voce mi s-a părut a fi bărbat. Eu le-am specificat (autorităţilor n.r.) şi o doamnă a mai sunat de trei ori şi le-a spus în zona Butoaie, ei căutau în zona pontonului de la cazinou. Au mai venit şi nişte pescari cu o barcă din zona Ovidiu. Au ajuns odată cu cei de la SMURD. Nu ştiu dacă rezistă cineva mai mult de 20 de minute în apă”, a declarat, la România TV, martorul.

Echipele de interventie aflate la locul prabusirii elicopterului SMURD au reusit in cele din urma sa recupereze carlinga aparatului de zbor si continua cautarile in lacul Siutghiol, a declarat, luni seara, vicepremierul Gabriel Oprea, ajuns la fata locului. 

“Se actioneaza intens pentru gasirea victimelor. Echipele au reusit sa gaseasca carlinga elicopterului prabusit. Se fac in continuare eforturi sustinute”, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, care a ajuns, luni seara, la locul accidentului aviatic, iar la ora transmiterii acestei stiri se afla pe un ponton si asista la operatiunile de cautare, transmite corespondentul Mediafax.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, echipele de salvare trimise la locul accidentului au resusit sa recupereze doar o persoana din cele patru aflate la bordul elicopterului, femeia fiind resuscitata si dusa la spital. Celelalte trei persoane, respectiv asistenta medicala, pilotul si copilotul, nu fusesera inca gasite.

Elicopterul care s-a prabusit, luni dupa-amiaza, in Lacul Siutghiol, a fost achizitionat de Consiliul Judetean Constanta in noiembrie 2012 si a fost transferat in urma cu o luna pentru a fi utilizat de SMURD, valoarea aparatului fiind de aproximativ cinci milioane de euro, fonduri europene.

Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean Constanta, autoritatile judetene au semnat, in data de 6 noiembrie, procesul-verbal final de predare catre Inspectoratul Aviatiei Civile pentru a fi operat de SMURD, dupa ce operatiunile de transfer au inceput in luna septembrie.

Acest elicopter se afla in operare la Constanta din 26 noiembrie 2014.

Consiliul Judetean Constanta a intentionat sa-l foloseasca pentru interventii de situatii de urgenta, dar pentru ca nu a putut angaja legal personal specializat, si nici nu l-a putut include in sistemul 112, a decis sa-l transfere pentru a fi utilizat de SMURD.

Conform sursei citate, aparatul fusese achizitionat direct de la producatorul Eurocopter, era performant, avand, printre altele, doua motoare, era dotat cu lumini pentru timp de noapte si avea si flotoare. Totusi, montarea acestora era decizia celor care il opereaza si deocamdata nu se stie daca pentru acest zbor erau sau nu montate.

De precizat ca asistenta medicala aflata in elicopterul SMURD prabusit in Lacul Siutghiol are 38 de ani si este insarcinata, afirma prietenul acesteia, care spune ca femeia ii daduse un mesaj pe telefon in care ii spunea ca se afla in elicopter si se indreapta spre Aeroporul Kogalniceanu. Intre cele patru persoane aflate la bordul elicopterului prabusit se afla si o asistena medicala de la Spitalul Judetean Constanta. Prietenul femeii spune ca aceasta este insarcinata si aflase de curand ca va avea un copil. Barbatul mai spune ca femeia ii daduse un sms cu putin timp inainte de prabusirea elicopterului, in care ii spunea ca se afla in aparatul de zbor si se indreapta spre Aeroporul Kogalniceanu, pentru a alimenta cu combustibil.