Cutremurele din Galati nu sunt provocate de exploatarea petrolului din zona

Cutremurele din Galati nu au nicio legatura cu exploatarea petrolului. Cel putin asa declara ministrul Cercetarii Mircea Costoiu. Cauzele nenumaratelor seisme din zona sunt exclusiv naturale.

“Este exclusa aceasta activitate, toti specialistii au exclus aceasta varianta. Pe de alta parte se analizeaza care e structura solului pentru a vedea de ce intr-o anumita parte a comunei Izvoarele activitatea este mai intensa”, a declarat Costoiu, aflat la Institutul de Fizica a Pamantului.

Seismele sunt miscari ale placilor tectonice si nu se pune problema unor cauze antropice, a mai spus ministrul Costoiu.

Acesta a fost intrebat de jurnalisti si de concluziile preliminare cu privire la cutremurele care se produc de trei saptamani in judetul Galati, publicate de Institutul Geologic Roman si de faptul ca in raportul preliminar, cercetatorii vorbesc despre doua posibile cauze care au generat cutremurele. Fie naturale, fie in urma interventiei omului.

“Este o informatie falsa. Raportul a luat toate elementele posibile, pentru ca in faza preliminara iei in calcul toate ipotezele, spui ce se va investiga. S-au investigat toate aceste lucruri si am ajuns la o concluzie: e imposibil ca exploatarile sa fi cauzat cutremurele”, a incheiat Costoiu.

O echipa de seismologi, geologi si specialisti monitorizeaza, in continuare, situatia de la Izvoarele. Dupa ce, in ultimele zile, peste 250 de cutremure au fost inregistrate in Galati, acum activitatea seismica este in scadere.