CUTREMURUL de sambata seara a creat PANICA in randul oamenilor. Retelele de electricitate si telefonie au picat in unele orase, iar la Focsani a CRAPAT o sosea. UPDATE

CUTREMURUL de 5,7 pe Richter de sambata seara, cel mai mare seism din tara noastra din ultima perioada, a creat PANICA in randul oamenilor, care au iesit speriati in strada.

UPDATE 15.09: Alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta temporar, in noaptea de sambata spre duminica, in 61 de localitati din judetul Galati, ca urmare a cutremurului de 5,7 grade Richter, produs sambata seara, in zona Vrancea, toate defectiunile fiind remediate.

Purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati, Petrica Patilea Crangan, a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta temporar in judetul Galati, in noaptea de sambata, in 61 de localitati cu 71.190 de consumatori, fiind afectate 27 de linii electrice si 944 de posturi de transformare.

Ea a precizat ca echipele Electrica au remediat operativ defectiunile, toti consumatorii fiind realimentati sambata, la ora 22.40.

De asemenea, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Sf. Ioan”, din municipiul Galati, a fost pus in functiune, dupa cutremur, generatorul propriu, pana la realimentarea cu energie electrica.

Conform sursei citate, probleme s-au inregistrat in municipiul Galati si in ceea ce priveste furnizarea apei si caldurii in sistem centralizat. Astfel, la societatea Apa-Canal s-au inregistrat caderi de tensiune, ceea ce a dus la oprirea temporara a statiilor de captare si repompare a apei si la uzine, sistemul de alimentare cu apa potabila functionand in parametri normali la aceasta ora.

Caderile de tensiune au afectat si societatea Electrocentrale, care nu a mai putut furniza agent termic in municipiul Galati. Apa calda din sistem este recirculata si se lucreaza la remedierea avariei, estimandu-se ca alimentarea va putea fi reluata in cursul zilei de duminica. De altfel, in mai multe zone din oras, la aceasta ora furnizarea apei calde si caldurii s-a reluat.

Imediat dupa cutremur, a fost activata grupa operativa de la nivelul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati, situatia fiind monitorizata sub coordonarea prefectului judetului Galati, Dorin Otrocol.

Purtatorul de cuvant al Prefecturii a transmis ca in judetul Galati, in urma seismului nu s-au inregistrat victime, nu s-au produs accidente industriale, si nici pagube materiale insemnate.

Totodata, in unele orase nu au mai functionat retelele de electricitate, apa si telefonie, peretii cladirilor vechi s-au daramat, iar la etajele superioare ale blocurile inalte s-au spart geamurile.

Astfel, la Galati, mai multi oameni au suferit atacuri de panica si au avut nevoie de ingrijiri medicale. “Cand a inceput deaodata, am luat nepotii si i-am bagat sub tocul usii, ca nu puteam sa… Nu-mi era de altceva… Mi-a cazut si plasma, si tot”, a spus un tanar.

Citeste si: CUTREMUR PUTERNIC in zona VRANCEA, resimtit si in Bucuresti. UPDATE

Oamenii au iesit in strada si au incercat sa isi sune rudele, dar fara succes insa, pentru ca, pret de minute bune, retele de telefonie mobila nu au functionat.

La scurt timp dupa ce pamantul s-a cutremurat, s-au vazut si primele urmari. “In partea de nord a judetului nu avem curent electric si, partial, in Municipiul Galati. Avem, de asemenea, avarii la retelele de apa”, a spus colonelul Cristinel Radu de la ISU Galati.

Pagube au fost si in unele locuinte. Astfel, in unele case mobilele s-au rasturnat, iar peretii au fost avariati.

Si in Tulcea, de frica replicilor, oamenii au iesit din case. In urma seismului, fatada unei cladiri vechi, aflata in apropierea unei scoli, s-a desprins si bucati mari de caramizi au cazut pe troturar. Din fericire, in acel moment nu trecea nimeni prin zona.

Citeste si: CUTREMURUL de sambata seara din Vrancea a mai avut doua REPLICI în cursul diminetii de duminica

Un barbat s-a ales cu o rana serioasa pentru ca, in timpul cutremurului, unul dintre caloriferele din apartament s-a desprins pur si simplu din perete: “Pai s-a rupt conducta de la calorifer si a cazut cloriferul peste picior. Ca am vrut sa il tin si mi-a cazut peste picior. Am intrat in panica. Pai s-a simtit foarte puternic”.

Si la Focsani CUTREMURUL a semanat groaza: “In momentul in care am dat sa plec la comanda a inceput masina sa…, am crezut ca colegul meu face o gluma si m-a lovit din spate, dupa aia au inceput masinile de pe partea aia sa sune sirenele, s-au stins luminile si am realizat imediat ca este cutremur. A fost destul de inspaimantator”.

Acolo, pamantul s-a zguduit atat de tare, incat o sosea din oras s-a crapat de la un capat la altul. Totodata, rafturile unui supermarket au cazut.

Si la Vaslui familiile care locuiesc la etajele superioare din mai multe blocuri s-au trezit cu mobila daramata.

Si in Bucuresti SEISMUL a provocat PANICA printre oameni. Speriati de eventuale replici mai puternice, bucurestenii au iesit din case si au asteptat cateva ore bune, pe strada, in masini.