Cutremurul din Vrancea era asteptat, sustine INFP, insa pericolul unui seism puternic nu a trecut

Cutremurul produs, duminica, in zona Vrancea era asteptat de seismologi, insa pericolul producerii unui cutremur mai mare de 5,5 grade pe Richter nu a trecut.

Mircea Radulian, directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), a explicat ca seismul produs duminica in Vrancea a mai eliberat din energia acumulata in regiune, insa nu intr-atat incat sa rezolve problema unui eventual seism de intensitate mare.

“Cutremurul face parte dintr-un scenariu pe care il aveam si eram ingrijorati ca activitatea era mult prea slaba, nu erau suficiente cutremure pentru a elibera energia din zona Vrancea. Un cutremur ca cel de azi a eliberat intr-o masura energia acumulata, dar in niciun caz nu a rezolvat problema viitoare a unui eventual seism mare”, a spus Radulian, la Realitatea Tv.

“In Vrancea activitatea este concentrata intr-un volum foarte mic, avem cutremure foarte multe intr-un volum mic. Noi spunem ca apar de 2-3 ori pe secol dar nu putem sti exact intervalele intre cutremurele mari…”, a mai precizat Radulian, care a atras atentia asupra reabilitarii urgente a cladirilor cu risc seismic din tara.

“Vulnerabilitatea acestor cladiri este din ce in ce mai mare. Este punctul cel mai important pe care trebuie sa-l rezolvam. Daca nu se rezolva inseamna ca vom raspunde de ceea ce se va intampla in viitorul indepartat sau apropiat”, a mai precizat seismologul.

PRIMARIA CAPITALEI A REABILITAT SEISMIC DOAR 7 CLADIRI DIN 376 CU BULINA ROSIE

Pe langa cele sapte cladiri reabilitate seismic se mai desfasoara lucrari la inca cinci, din care patru ar trebui sa fie finalizate anul acesta, iar una in 2014.

Primaria Capitalei invoca, intr-un comunicat transmis Mondo News, motive precum legislatia restrictiva sau refuzul locatarilor de a finanta lucrarile pentru a explica ritmul greu in care se desfasoara activitatea de reabilitare seismica. Totusi, chiar sediul Primariei Capitalei din Bulevardul Elisabeta se afla in reabilitare seismica de trei ani si jumatate, fara ca finalul lucrarilor sa fie previzibil prea curand.

Ultima lista publicata de Primaria Capitalei arata ca exista in Bucuresti 376 de cladiri cu risc maxim de prabusire, in caz de cutremur, din care 190 sunt incadrate in categoria “pericol public”.

Daca in Capitala s-ar produce un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, similar celui din 4 martie 1977, in jurul orei 21.00, 6.500 de bucuresteni si-ar putea pierde viata, 16.000 ar fi raniti grav, 10.500 – spitalizati, 13.000 – raniti usor, iar 95.000 ar ramane captivi in cladiri sau sub daramaturi. Cifrele au fost incluse anul trecut intr-un proiect de hotarare al Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Foto: Jurnalul