CUVINTELE INTERZISE din CARTEA de INVATATURI ale parintelui ARSENIE BOCA

arsenie boca

Sambata 28 noiembrie se implinesc 26 de ani de la trecerea in nefiinta a parintelui ARSENIE BOCA. Cu ocazia comemorarii lui ARSENIE BOCA va prezentam un subiect mai putin cunoscut si anume CUVINTELE INTERZISE din cartea sa, „Invataturi ale parintelui ARSENIE BOCA”.

Parintele ARSENIE BOCA a lasat o sumedenie de INVATATURI care au fost publicate in diverse carti. In cartea sa, „INVATATURI ale parintelui ARSENIE BOCA”, tiparita cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Gurie, Episcopul Devei si Hunedoara, aflam cateva INVATATURI care dau raspunsuri la multe dintre intrebarile omului de rand.

CITESTE SI: PROFETIILE PARINTELUI ARSENIE BOCA. SFATURI SI INDEMNURI ALE PARINTELUI BOCA

Una dintre problemele abordate de parintele ARSENIE BOCA este reprezentata de „CUVINTELE INTERZISE”. In carte aflam ca sunt unele cuvinte pe care ar trebui sa le evitam pentru ca prin folosirea lor, oamenii ar putea fi raniti, iar stima lor de sine ar putea scadea.

„Cuvantul ‘nebun’ este un CUVANT INTERZIS. Cine zice fratelui sau ‘nebunule’ se pedepseste cu matca focului. De ce? Fiindca si numai simpla alunecare a acestui cuvant in obrazul unui om este in stare sa-i desfigureze fizionomia mintii”, scrie parintele ARSENIE BOCA in cartea sa. „Cuvintele interzise orienteaza gresit sau dezorienteaza. Deci, trebuie sa fii mai presus de cuvintele oamenilor: sa nu te atinga nici lauda, nici ocara din ele. Cuvintele sunt fiinte vii, capabile sa faca treaba la care au fost trimise.

Si fiindca sunt fiinte vii, viata din viata, pe cel care le-a creat ele-l insotesc pana la judecata de apoi, ca niste copii ai lui, cu toate consecintele lor. Marturisirea lor cu pocainta mai poate schimba situatia. Taina pocaintei este o judecata milostiva. Aici, ce opreste aceasta nu mai ajunge la cealalta. „Zece porunci are intelepciunea: de 10 ori sa taci si o data sa vorbesti si atunci putin”, mai scrie parintele ARSENIE BOCA in cartea „Invataturi ale parintelui ARSENIE BOCA”.

Parintele ARSENIE BOCA se refera la faptul ca oamenii nu ar trebui sa jigneasca si daca pot spune lucruri bune, trebuie sa o faca. Atunci cand ii zicem unui om, ca este urat, prost, rau, nebun nu facem decat sa-i facem si mai mult rau si sa-si piarda increderea in sine.

Un copil crescut de parinti care folosesc un astfel de limbaj asupra copilului fac mult rau, iar micutul risca sa devina un copil cu probleme. De altfel, de multe ori daca stam si observam oamenii, isi schimba infatisarea cand vorbesc urat, nu zambesc, se incrunta, iar chipul li se schimba. Altfel spus, cuvintele de blandete pot munta si muntii din loc. De asemenea, „celor ne spun vorbe rele, nu trebuie sa le raspundem la fel, ci doar sa le zambim”, mai explica parintele ARSENIE BOCA.

CITESTE SI: RUGACIUNEA PE CARE ARSENIE BOCA O ROSTEA IN FIECARE DIMINEATA

Parintele ARSENIE BOCA s-a nascut pe 29 septembrie 1910, la Vata de Sus, in judetul Hunedoara si a primit la botez numele de Zian. Clasele primare le-a urmat in satul natal. In 1929, ARSENIE BOCA devine absolvent al Liceului Avram Iancu din Brad, ca sef de promotie. In perioada 1929-1933 urmeaza cursurile Institutului Teologic din Sibiu, iar in 1933 urmeaza cursurile Institutului de Belle Arte din Bucuresti.

In anul 1935, ARSENIE BOCA este hirotonit diacon celib, iar in 1939 ajunge in Sfantul Munte al Athosului, unde va vietui vreme de trei luni. Revine in tara cu cateva copii ale unor manuscrise ale Filocaliei, pe care le traduce impreuna cu parintele Dumitru Staniloae. ARSENIE BOCA este considerat ctitor al Filocaliei romanesti. Iata ce spune parintele Dumitru Staniloae in prefata primei editii a Filocaliei, aparuta in 1947: “Un cald cuvant de multumire trebuie sa aduc P. Cuv. parinte ieromonah Arsenie, de la Manastirea Brancoveanu, bunul meu student de odinioara, care mi-a ramas mereu aproape. P. Cuv. Sa a binevoit sa scrie, dupa dictatul meu, cea mai mare parte din traducere la prima ei redactare. In afara de aceasta, prin prezenta aproape necontenita si prin staruinta ce a pus-o pe langa mine de a face aceasta traducere, mi-a alimentat curajul, in mod considerabil, ca sa pot duce la capat o munca atat de ostenitoare, pe care altfel nu cred ca as fi savarsit-o … Tot P. Cuv. Sa a executat si coperta”.

CITESTE SI:  PROFETIILE CUTREMURATOARE ALE PARINTELUI ARSENIE BOCA DESPRE ROMANIA

Intra in obstea Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus si in 1940 este calugarit cu numele de Arsenie. In Vinerea Izvorului Tamaduirii din 1942, parintele ARSENIE BOCA este hirotonit preot.

In luna mai din anul 1948, ARSENIE BOCA este arestat de Securitate, pe motiv de apartenenta la Miscarea Legionara, lucru negat de parintele Arsenie. Pe 28 noiembrie 1948 este alungat de la Manastirea Sambata si mutat la Manastirea Prislop. In anul 1951, ARSENIE BOCA este din nou arestat de Securitate si condamnat la 9 luni de inchisoare pe care le va face la Ocnele Mari si la Canalul Dunare-Marea Neagra.

CITESTE SI: MARTURII DESPRE MINUNILE LUI ARSENIE BOCA. A FOST DROGAT PENTRU A DEZVALUI SECRETE

Revine in 1952, ARSENIE BOCA la Prislop unde vietuieste pana in anul 1959, cand manastirea va fi desfiintata. Parintelui ARSENIE BOCA i se interzice sa mai slujeasca si este stabilit fortat cu domiciliul in Bucuresti. Este angajat ca pictor secund la biserica “Sfantul Elefterie”, iar in anul 1961 este angajat la atelierul de pictura al Patriarhiei de la Schitul Maicilor.

In 1968, ARSENIE BOCA este pensionat. Este si anul cand incepe pictarea bisericii de la Draganescu, de langa Bucuresti, la care munceste 15 ani. Parintele ARSENIE BOCA trece la cele vesnice la Manastirea Sinaia, pe 28 noiembrie 1989, iar pe 4 decembrie 1989 este inmormantat la Manastirea Prislop.

Sursa foto: facebook